*

Jukka Konttinen

En käytettävissä taloyhtiön hallitukseen

Olen kahteen otteeseen elämässäni ollut taloyhtiön hallituksessa. Vuoden taloyhtiön puheenjohtajanakin. Kokemuksia on kertynyt sen verran, etten enää ole kiinnostunut halukkaaksi hommaan.

Ensinnäkin, taloyhtiön hallituksessa olo ei tarkoita ympärivuorokautista puhelinpäivystystä. Eikä jonkinlaisena talonmiehenä toimimista. Osakkaat soittavat, mieluiten illalla myöhäänkin, että menisitkö syynäämään sieltä ja täältä taloyhtiön jotain nurkkaa kun siellä on nyt jotain. Ei kiinnosta pätkän vertaa. Hallituksen jäseninä olisi paras olla ihmisiä, joita kiinnostaa tällaisten asioiden parissa puuhastelu. Minulla on vastuita ja haasteita palkkatyössäni riittävästi. Vaikutusvaltaakin.

En ole myöskään millään eläkkeellä enkä lomalla, että minulla olisi aikaa arkisin päivällä osallistua johonkin yhteiseen katselmukseen. Enkä ole valmis ottamaan töistäni vapaata tällaisen seikan takia, vaikka auton katsastuksen tai hammaslääkärin takia ottaisinkin.

Viime vuonna kun mukana olin, taloyhtiön hallitus oli kokoontunut viisi kertaa vuosikertomuksen mukaan, itse pääsin kahteen kokoukseen. Ja kun tulin paikalle, tuntui että asiat oli jo kertaalleen käsitelty toisten aktiivisempien toimesta. Jolloin itselle tuli olo olla pelkkä kumileimasin.

Ja kun ei ole aikaa eikä kiinnostustakaan hoitaa hallituksen tehtäviä kunnolla, niin ei niistä silloin kannata juridisesti vastuussakaan olla. Varsinkaan siinä tapauksessa.

Minua toki kiinnostaa esimerkiksi taloyhtiön talouteen liittyvät asiat, koska ne vaikuttavat suoraan omiin maksuihini. Mutta ei sekään, että aukaisen suuni taloyhtiön yhtiökokouksessa tai ylipäänsä saavun paikalle, tarkoita sitä, että olisin halukas hallitukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Just nuin ja mie kyllästyny ihan samoista syistä, sie osasit sanoa.

Hauska juttuko näin tämän, mie kyselin viime viikolla, voinko erota kesken kauen asuntoyhtiöni hallituksesta, säilyiskö hallitus toimintakykysenä. Ehkä 3v olen ollu tällä errää tässä kysseisessä taloyhtiön hallituksessa ollu enkä milhään viittis ennää.

Siis en halua ees keskustella joka asiasta ja yhä uustaan samoista kysymyksistä, uus hieno hyvä taloyhtiö, mutta paljon asukhaita, niin asioita riittää ja löytyy koko ajan uusiaki.

Ja seko asun itte ko. taloyhtiössä, ei kiva, tosiaan aivanko joku talonmieshuolehtija pitäs olla.

Haluan vain iloita enkä ossaa puolihuolimattomasti olla hallituksessa, nojoo, kiitos hyvästä plokista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Lisäksi jos hallitus valitaan periaatteella "Ala sinä kun ketään muitakaan ei ole" ja hallitus hoitaa tehtävänsä löperösti, niin isännöitsijällä ja muilla palvelun tuottajilla olisi mahdollisuus vedättää hallitusta vuosikausia, piilottelemalla esityksiinsä jotain virheellistä.
En väitä, että näin tapahtuu, mutta riski on olemassa. Ja siksi hallituksessa pitäisi olla niitä joilla on aidosti aikaa ja kiinnostusta hoitaa tehtävänsä huolellisesti.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Valitettavasti "niitä joilla on aidosti aikaa ja kiinnostusta hoitaa tehtävänsä huolellisesti.", on aivan liian vähän.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Onneksi meidan taloyhtiössä hallitus on aina pystynyt järjestäytymään, ilman minuakin.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Päteviä voi palkata. Yleensä yhtiöjärjestys ei edellytä, että hallituksen jäsenen tulisi olla yhtiön osakkeenomistaja.

Olen käytettävissä kohtuullista korvausta vastaan :-)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hyvin kiteytetty tämä suomalaisia nykyisin vaivaava siivellä elämisen asenne, jossa itsellä ei koeta olevan enää mitään velvollisuuksia ketään muita kuin itseään kohtaan.

Eilen olin kuusi tuntia isohkon yhdistyksen talkoissa, jonne tuli noin 5% jäsenistöstä. Osallistujat pääosin niitä hallituksen jäseniä. Erilaisiin hallituksiin tai tekemisiin on tosiaan vaikea enää saada vastuunkantajia, koska on trendikkäämpää keskittyä vain omaan napaansa.

Ja olen tosiaan myös hallituksen pj yhdessä taloyhtiössä, jossa en asu enkä omista osakkeita. Muista syistä, koska jonkun pitää sekin posti hoitaa. Vietän siellä sentään muutaman yön kuukaudessa, joten olen asioista riittävästi perillä. Tänä vuonna on hoidettu kylppäriremontti ja lämmitysjärjestelmän vuoto. Eikä varsinaisesti kiinnosta, mutta onhan tarpeelliset asiat hoidettava. Enkä voi väittää olevani töiden suhteen joutilas. Melko isojen it-projektien vetämiseen voisin uppoutua vaikka 24/7/365.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

En aattele, että net, jokkei ole taloyhtiön hallituksessa, että nois vastuuttomia tai vastuun välttelijöitä. Mie uskon, että ihmisen pittää itte tietää, mihin haluaa osallistua ja osallistuu sitte täyellä syämmellä. Täälon ihan tarpheeksi hurskastelevia uhrautujia ja tärkeileviä marttyyrejä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kuten totesin, en ole eläkkeellä tai jollain lomalla, niinkuin tämän palstan aktiiveista moni tuntuu olevan. Tai sitten jos vapaa-aika on syystä tai toisesta sen verran sisällötöntä, että on aikaa toimia vaikka taloyhtiön asioiden parissa. Minulla on palkkatöissäni vastuita ja haasteita riittävästi, vapaa-ajan tunneille asti ja se riittäköön. Demokraattisessa Suomessa tällaisissa vastuutehtävissä oleminen on kuitenkin vapaaehtoista. Ja vaikka kuinka toivottaisiin ja kehotettaisiin vastuulliseksi rupeamaan, siitä on oikeus kieltäytyä.

Jos hallitukseen tulee olemaan vaikea nimetä vastuullisia, niin osakkaiden oikeusturvan takia lakeja voitaisiin ehkä muuttaa siten, että sinne nimettäisiin pakolla, niistä osakkaista joilla on edellytykset toimia ko. tehtävissä. Se on sitten eri asia.

Minusta on harhakäsitys, että taloyhtiön hallituksen pitää olla vastuussa ja aloitteellinen kaikesta mikä taloyhtiöön liittyy, siis sellaisestakin joka koskee välittömästi omaa asumista. Kukaan ei estäne yksityisen osakkaan hoitavan taloyhtiön toiminnan piiriin kuuluvia tehtäviä, kunhan asian käsittely ja päätökset tehdään hallituksen kautta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kyllä noita selityksiä riittää. Itsellä on vastuullinen kokopäiväduuni, josta rahat elämiseen pitää hommata. Vapaa-aikana kalastusharrastuksessa on kaksi hallituspaikkaa ja kaksi toimikunnan puheenjohtajuutta. Vihreissä kaksi melko työllistävää hallituspaikkaa. Lisäksi yksi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajuus. Sen lisäksi hoidan kahden ok-kiinteistön ja kahden kesämökin asioita suurimmalta osin. Vapaa-aikana menee suunnilleen yksi viikonloppu kuukaudessa nuorisoleirien pääorganisaattorina. Kyllä ihminen voi tehdä paljonkin asioita jos vaan viitsii. Ei tekemisen aina tarvitse olla hauskaa eikä edes taloudellisesti hyödyllistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset