*

Jukka Konttinen

Maakuntauudistus, miksi?

Sanotaan, ettei kannata korjata sitä, mikä ei ole rikki. Sanotaan myös, että raha ei sillä lisäänny, että sitä kierrätetään taskusta toiseen.

Ainoa peruste, minkä olen tähän asti kuullut, että ”kun kerran Ruotsissakin on sellainen” – maakunnallinen hallintoporras, maakuntavaltuusto jolle omat vaalit?

On toki asiaa yritetty perustella omilla kotisivuilla. Käytettyjä argumentteja:

  • Moderni ja kustannustehokas julkinen hallinto
  • Palvelee kaikkia asukkaita - samat palvelut kaikille
  • Turvataan tärkeät palvelut – saatavuus, laatu
  • resurssien fiksumpi käyttö – yhden luukun periaate yrityksille
  • Kansalaisille lisää mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa
  • Helpottaa rahoittamista

Kukapa ei tällaista haluaisi. Kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista. Mutta voisi palata alun kysymyksiin. Mikä toiminta vaatii kipeästi ehdotonta parannusta ja miten se tällä paremmin hoituisi? Konkreettisiin esimerkkeihin ei ainakaan tuon sivuston kautta pääse.

Kuten Iltalehden kolumnisti Aarno Laitinen joskus totesi, niin maalaiskuntien tärkein elinkeino on rahan kerjääminen. Valtiolta, ”rikkaalta” etelältä. Kerjääminen jatkunee maakunnissa.

Itselläni on se paha epäilys, että tässä betonoidaan uutta hallintorakennetta, jolla saadaan maakuntiin hallinnollisia pikkuvirkamiehiä ja innovaatiopäälliköitä entistä enemmän, niin kuin niitä ei nykyisellään jo olisi. Pidetään julkisella rahalla yllä selvitystarpeen esiselvityksiä ja kehittämisen kehitysprojekteja, joissa rahallinen panos on sama kuin tuotos. Kunnat ja maakunnat kilpailevat niukoista resursseista siten, ettei siinä valtion kokonaisetu paina vaan tulee varsin kalliiksi. Oman paikkakunnan etu on pyhä asia joten se pyhittää myös keinot.

Kokoomuksen Hjallis Harkimo on kuulemma asiassa yksi vastarannan kiiski Eduskunnassa. YouTube-videolla hän konkreettisesti osoittaa kolmiportaisen hallintojärjestelmän jääviysongelman. Ts. henkilö on päättämässä sellaisesta rahoituksesta, jota hän toisen hallintoportaan kohdalla on anomassa. Minusta se, ettei tällaisia jääviysongelmia syntyisi, on mahdottomuus. Vaan niitä voitaneen kiertää jonkinlaisen avustaja-bulvaanijärjestelmän kautta – valmistellen varsinaiset päätökset eturyhmien kabineteissa.

Näin niin kuin kansalaisena ja veronmaksajana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Maakuntien ja -kuntien johtoportaiden tavoite ja ensisijainen tehtävä on maksimoida resurssit maakunnassa. Kuten rahan. Kun kaupalliset yksityiset toimijat valitsevat sijaintinsa useimmiten muun kuin maaseutunostalgian perusteella, niin ponnistelut kohdennetaan julkisiin resursseihin. Ongelma on sitten se, että maakunnat kilpailevat keskenään ja valtakunnan kokonaistehokkuus ja taloudellisuus ei tässä paina. Suomi on niin pieni maa, että maakuntien resurssikilpailu on varsin vahingollista.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Olettekos koskaan ajatellut miksi täällä maakunnissa ollaan köyhempiä? Onhan meillä työtä ja toimeentuloa, alkutuotantoa, jalostusta ja palveluita. Mutta meillä ei ole (huomattavissa määrin) hyvätuloisia virkamiehiä, asiantuntijoita, lääkäreitä, huippuammattilaisia ym. Tällainen toiminta on paljolti keskittynyt kaupunkeihin, erityisesti pääkaupunkiseudulle. Näin ollen tämän hyvätuloisen kansanosan verotulotkin keskittyvät näille paikkakunnille. No, eihän siinä mitään, koko pohjoismainen hyvinvointivaltiohan perustuu tuloerojen tasaamiseen, tulonsiirtoihin ja tasa-arvoisiin kansalaisoikeuksiin.

Miksi, OI MIKSI siis tämä ei päde maan sisällä? MIKSI, OI MIKSI valitetaan siitä, että rikkaat tukevat köyhempia, kun kyseessä on köyhempi alue? Miksi, oi miksi haukutaan maakuntien ihmisiä eläteiksi, vaikka maksamme (suhteessa) enemmän verojakin (korkeampi kunnallisverotus). Eihän siinä loppujen lopuksi ole kyse samasta asiasta kuin Helsingin sisällä, missä hyvätuloiset asuinalueet tukevat verovaroillaan köyhempiä kaupunginosia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kysymys on siitä että paljonko on paljon, mikä on riittävää ja mitä se saa maksaa.

Ajelin viime kesänä Oulun eteläpuolella maanteitä pitkin ja huomasin että olivat tiptopkunnossa verrattuna joihinkin vastaaviin Tampereen seudun ympäryskuntien teihin. Sipilän sakki hoitanut hommansa.

Osmo Soininvaara taisi todeta että syrjäseuduilta kannattaa tulla kaupunkiin niin kauan kuin tiet kantaa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Minä ajoin viime kesänä Pirkanmaan läpi. Panin merkille miten loistavassa kunnossa tieverkko oli, verrattuna naapurimaakuntaan. Pirkanmaa on pitänyt hyvin puolensa "siltarumpupolitiikassa".

Oulun seudulla ja muualla Pohjois-Pohjanmaalla on kyllä runsaasti tieverkoston parantamis- ja peruskorjaustarpeita. Pohjois-Pohjanmaa ei tosin kuulu köyhimpiin ja vähäväkisiin maakuntiin, mutta laaja tämä on. Korjausvelan vähentämisrahoista saamme osamme, niitä ei kuitenkaan kannata kenenkään kadehtia. Tarpeeseen menevät.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Mielestäni ihmiset ovat oikeutettuja tasavertaisiin palveluihin. Suomi on harvaan asuttu maa ja etäisyydet pitkiä, siksi palvelutuotanto maksaa meillä suhteessa paljon enemmän kuin esim. Hollannissa. Terveydenhuoltomme on pärjännyt kuitenkin todella hyvin epäedullisesta asemastamme huolimatta.

Kyse on nyt siitä huonontaako vai parantaako hallituksen ehdotukset kansalaisten tasavertaisuutta pitkällä tähtäimella. Asiantunijoiden (tarkoitan lääkäreitä, joilla pitkä kokemus alalta) mukaan hallituksen kaavailema uudistus heikentää sairaiden ja moniongelmaisten asemaa entisestään. Tästä on kysymys! Hyvin pieni porukka vie miltei koko sote-budjetin. Eli sote-uudistus olisi pitänyt keskittyä näiden ihmisten palveluiden saattamiseksi paremmiksi ja tehokkaammiksi. Nämä ihmiset eivät saa nykyisessä eikä myöskään hallituksen sote-mallissa
tarkoituksenmukaista hoitoa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ja vielä veroista. Kuntavero on Helsingissä pienempi kuin maakunnissa. Mutta toisaalta pääkaupunkiseudulla asuminen on hirveän kallista, ja ihmiset asuvat siksi hyvin ahtaasti. Mutta minkäs teet kun työpaikat keskittyvät suuriin kuntiin ja kaupunkeihin. Maaseudulla on rauhallista ja kaunis luonto, ja ehkäpä yhtellöllisempää kuin tiheästi asutetuissa kaupungeissa. Itse muuttaisin maalle, jos olisi auto ja ajokortti. Joukkoliikennettä kun ei enää ole maaseudulla ihmisten vähyyden takia. Rakastan luontoa, siellä samoilemista, eläimiä jne. Useimmat kaupungit Suomessa ovat rumia - sekoitettu vanhojen kauniiden rakennusten sekaan rumia bunkkereita ym. ym.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Olenkin ajatellut että pienituloisten elämäntapaintiaanien ei välttämättä tarvitsisi asua Helsingin keskustassa. Siis jos tukiaisia saa toista tonnia kuussa. Kemijärvellä on tyhjiä hyväkuntoisia kerrostaloja purku-uhan alla.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ja vielä, Helsingin vanhusten kotipalvelu on vitsi. Vanhukset jätetään heitteille. Eli ei se niin herkkua ole oikeastaan missään päin Suomea. Kadehdimme turhaan toisiamme. Helsingissä on aivan liikaa väkeä hallinnossa ja liian vähän vanhusten kotihoidossa. Eikö esim. yksi pormestari riitä? Mitä teemme apulaispormestareilla? Poliittisia nimityksiä kaikki tyynni. Ymmärän että olisi yksi varahenkilö. Ja virkamiehiä ja pikku-pomoja on kuin pipoa. Helsingin hallinto kaipaisi virtaviivaistamista. Hallinnoilla on tapana paisua ja siksi pelkään myös tätä maakuntamallia - monta hallinnon porrasta.

Toimituksen poiminnat