Jukka Konttinen

Juuri hoidettu vai juurihoidettu?

Hampaiden kanssa on ollut harmia viime vuosina. Kun on korjauttamassa käynyt, niin on aiemmin tottunut siihen, että homma on kerrasta selvä. Näin ei enää ikävä kyllä näytä olevan.

Pääsiäisen leppoisan vapaa-ajan piti laskeutua kun huomasin murukeksiä mutustellessa, että osa siitä meni hampaaseen ilmestyneeseen rakoon ja sitä kautta vastinhampaan purenta kolisi kiinni. Eipä siitä mennyt tuntiakaan, kun hampaasta lähti kolmasosa irti. Auki ammottava kolo kielellä tunnustellessa, vaikka kuinka syvälle. Kiroilua pahemmin kuin kolme turkkilaista merimiestä.

No, tuli ajatus että nyt kun bakteerit mässäävät tietään esteettä kohden hampaan juurta, niin pitää päästä lääkäriin ASAP. Eipä yksityisellekään pääse pyhänä Tampereen seudulla! Paitsi Attendolle sunnuntaina, joka aika sekin sitten lykkäytyi pääsiäismaanantaille.

Hyviä uutisia kuitenkin, ettei hammas kuoliossa jo ollut vaan päälle laitettiin normaali paikka. Hammaslääkäri totesi, että tilanne on fifty-fifty että asettuuko sillä vai meneekö juurihoitoon. Lohduttava jos ei rohkaiseva oli lääkärin arvio siitä, että oli hyvä, että aikoinaan paikattu hammas lohkesi, sillä ilman sitä olisi reikä päässyt varmasti juureen.

Lääkäreissä käyntiin liittyvässä säätämisessä ja odotushuoneissa istumisessa tulee mieleen myös palvelujen saatavuus ja hinta. Juuri luin Aamulehdestä että julkisten palvelujen varassa saa tottua jopa kuukausien jonotusaikoihin sekä pelkkä ajanvaraus on tuskaa. Noitten varassa olisin varmaan paria hammasta köyhempi. Eipä silti, mitä erikoistuneempi lääkäri, sitä tunnollisemmin hän näyttää kaikki lomansa ja pyhänsä viettävän yksityiselläkin.  Hinnan suhteen en lakkaa ihmettelemästä sitä, miksi puudutuksesta pitää veloittaa erikseen kymmeniä euroja, kun toimenpide on pari piikillistä ikeneen? Sitä enemmän röntgenkuvista erikseen maksamisesta, jopa sata euroa. Luulisi, että erityisaparaattien ostohinta on kuoletettu ajat sitten. Epäilen jonkinlaista hintakartellia. JA ennen kaikkea, miksi hoitoa ei saa iltaisin, viikonloppuisin ja pyhisin!? Toivottavasti soteuudistus tuo jotain parannusta näihin?

Merkkiuskollisena Oral-nimiseen lafkaan kerkesin kantaa ainakin viisi tonnia, kunnes maksuerimielisyyksien takia vaihdoin. Saamani pahoittelut lienee leivottu hinnastoihin kun niistä ei erikseen laskutettu. Jos saisin itse euron jokaisesta palvelun virheeseen liittyvästä pahoittelusta, olisin varsin varakas. Sloganiaan myötäilläkseni: Maksa heti - hymyile myöhemmin. (Päivitys: Oral hyvitti minulle langenneet lisäkustannukset heidän virheestään joten fiilikset vähän positiivisemmat nyt).

Takaisin hampaan tarinaan. Paikkauksen jälkeen jomotusta oli säännöllisen epäsäännöllisesti päiväkausia, ja olin jo varaamassa uutta aikaa. Kunnes se sitten asettui runsaan viikon ajaksi. Luin, että paikattu hammas voi oireilla, koska muovipaikka kutistuu hieman. No - puhdistelin hampaan välejä ja huomasin, että paikka nousee paikoiltaan. Runsaan kiroilun kera hammaslääkärin varausta jälleen.

Sainpa sitten uuden paikan tilalle takuuseen. Lääkärin työskennellessä en ottanut puudutusta, mutta huomasin, että juuri kyllä kipunoi. Eli hengissä hammas edelleen. Ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin.

Epävarman puolelle taistelu menee sen suhteen, että pärjätäänkö tälläkään vai meneekö juurihoitoon kuitenkin jonkun ajan päästä. Kokemukset on pelottavat sen suhteen, että ensimmäinen juurihoidettu hammas kauan sitten halkesi sitten kuitenkin ja jouduttiin poistamaan kokonaan.

Hammasimplantti poistetun tilalle maksaa sen kolme tonnia, tiedän kun yhden olen laitattanut. Se toimii erinomaisesti, on kuin oma hammas. Attendolla ehdottelivat keraamipaikkaa, siis jos nykyinen muovipaikka irtoaa jälleen ja hampaasta vielä on joksikin. Voin kyllä harkita sitä vaikka hinta nouseekin - mielenrauhalla on oma hintalappunsa. Nimittäin olen antanut itselleni kertoa, että paikattujen hampaiden uudelleen paikkaaminen on epävarmaa hommaa tuloksen pysyvyyden suhteen.

No, minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Ei voi syyttää kalliita hammaslääkäreitä ennakoivan huollon puutteellisuudesta. Jokohan sitä oppisi sähköhammasharjan käytön sekä harjaamaan kaluston kaksi kertaa päivässä. Hammastikku ei kuulemma riitä välien putsaukseen, vaan lankaa sekä hampaanväliharjoja. Nytpä on nuo kaikki tullut hankittua ja vielä kun menisi käyttörutiiniksi. Säästänee runsaasti rahaa ja tarpeetonta kiroilua vaikkapa lepopäivinä.

Jatkettu 2.6.: Kyllähän se muovipaikka irtosi uudestaan. Juuri kun olin lähdössä ulkomaan matkalle. Varasin lääkäriajan reissun jälkeen. Uudelleen irronnut paikka poistettiin ja sovimme, että siihen laitetaan keraamipaikka tilalle. Hammaslääkäri kuvasi hampaan ja totesi, että se on aivan mahdollista tehdä, eli että hammas on hengissä. 

Siihen piti varata aika erikseen parin viikon päähän. Väliaikainen paikka toimi erinomaisesti ja hammas ei enää kipuillut ollenkaan. Sitten paikalle laitettiin keraaminen. Homma kesti puolitoista tuntia. Aukosta otettiin tarkka kuva ja siihen tehtiin tuo keraaminen valos. Sitä jouduttiin hiomaan aika pitkään jotta purenta oli ok. 

Mikä parasta, lääkäri oli reilu ja antoi alennuksena nuo edelliset epäonnistuneet paikkaukset. TAi sen ensimmäisimmän, seuraavista ei veloitettu mitään.

Keraamipaikalle tuli hintaa minun tapauksessa 600 euroa, joka on 3-4 kertaa tavallisen paikkauksen hinta. Siitä vähennettiin epäonnistunut muovipaikkaus. Olisiko 2 kk piina ohi. Toivotaan parasta, pelätään pahinta. Onni onnettomuudessa on se, että hampaan juuri on pysynyt hengissä eli korjauskelpoisena koko ajan. 

Jatkettu: nyt elokuussa keraamihammas on kuin oma hammas, näyttää pysyvän lujasti. Kiitokset Attendon lääkärille siitä. Tosin aluksi naapurihampaat viikon-pari näyttivät protestoivan uutta tulokasta mutta asettui.

Edit 17.12.2018 Oralin kunniaksi sen verran, että maksoivat hoitovirheen takia tulleet kulut laboratorionäytteistä mukisematta ja vielä samana päivänä, kun vain muistin skannata kuitin asiasta ja lähetin sähköpostin liitteeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Tuntematta asiaa mitenkään tarkemmin ja perustuen pelkästään pahansuoviin huhupuheisiin helposti terveyskeskuksessa saa diagnoosin: ’Ei voi enää tehdä mitään, pitää poistaa!’ Yksityiset ketjut ovat puolestaan liikeyrityksiä, joissa renkinä olevilta hammaslääkäreiltä revitään puolestaan pelkästään selkänahkaa. Harva ylpeilee sillä, paljonko 500 € potilasmaksusta jää hänelle itselleen verotettavaa tuloa.

’Ei ole ala niin kuin ennen’ - harva pääsee sanomaan: ’Tulin nuorena hammaslääkärinä rikkaaseen kuntaan, nyt jään eläkkeelle rikkaana hammaslääkärinä köyhäsää kunnassa.’

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Samaa mieltä että turha tässä lääkäreitä on syyttää. Mielipaha syntyy lähinnä rahallisista korvauksista. Kun hammas lohkeaa, niin eurosetelit vilkkuvat silmissä, siivet selässään kuin Aku Ankassa. Julkisella puolella näköjään myös kohtuuttomista odotusajoista.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→2: ”Julkisella puolella näköjään myös kohtuuttomista odotusajoista.”

En tiedä onko siinä tarkoitushakuisuutta mukana ripaus. Kun aikansa odottaa, niin vaiva etenee eikä voi tehdä muuta kuin ottaa pois tai sitten hakeutua yksityiselle.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olen Tallinnassa hoidattanut hampaani parisen vuotta ja nyt tuo implanttihomma on meneillään. Yhden implantin hinta-arvio oli 950€ kaikkine töineen. Kohtelu tuolla klinikalla on erityisen miellyttävää, hammaslääkärini ja suuhygienistini antavat todella hienon ammatillisen vaikutelman. Seitsemän implanttia kaikenkaikkiaan mutta aika pitkällä aikataululla, keinojuuret nyt luutumassa ja loppukesällä homma jatkuu. Uudet hoitoajat tulevat automaattisesti ja asiakaspalvelu pelaa siellä ajanvarauksesnkin puolella ja siellä toimii ns omalääkäri systeemi.
Kelakorvaus tulee kuten Suomessakin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Hampaat ehkä mutta silmän taittovirheissä en Tallinnaan lähtisi.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→3: "Kelakorvaus tulee kuten Suomessakin."

Tietääkseni kela ei korvaa proteettisesta hoidosta juuri mitään jos sitäkään.

Hinta (950 €) tarkoittanee, että siinä on kruunut päällä.
Muuan ystäväni valitti, että eräs suomalainen alan ketju edellyttää takuun voimassa ololle tarkastusta kerran vuodessa (tarkastushinta 200 € !!).

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kyllä se Kela-korvaus tulee kuten Suomessakin, matkakulujakin korvataan.
Tuo implantti, 950€ kaikkne oheishoitoineen on nimenomaan implantti, ei ole edes halvin hinta Eestissä.
Klinikalla kun tehtiin kustannusarvio koko hoitoprosessistani ja sain sen ihan kirjallisena.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #9

9/KP: "Kyllä se Kela-korvaus tulee kuten Suomessakin, matkakulujakin korvataan."

Niinpä näyttää olevan kelakoodi EBB Hampaiden kirurginen korjaaminen ja korvaaminen on kelakorvauksen alaista toimintaa. Koodi SP eli Hammasprotetiikka (Korvaus vain veteraaneille)

Esimerkiksi jos yksikertainen paikka eli yhden pinnan täyte on 80€ (=SFA 10), EBB10:n hinta eli Hampaan keinojuuren (implantin) asentaminen voisi olla 525 €, josta kelakorvaus 74,10€.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Doft hammasväliharjat ovat toimineet minun tapauksessa hyvin. Ne muistuttavat pulloharjaa. Pakkauksessa mainittu millikoko on keskielementin paksuus - ei harjaksien halkaisija.

https://www.laakekaappisi.fi/epages/laakekaappisi....

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kirurgia on Viron puolella ihan yhtä hyvällä tolalla kuin Suomessakin, mutta hintapolitiikka terveempää. Esteettisessä kirurgiassa taidetaan Virossa olla jo Suomea edellä. Silmäkirurgeilla on täsmälleen samat laser-laitteet käytössään, mutta saanevat ne halvemmalla, kun hinnat ovat vain puolet Suomen pyynneistä.

Hampaista ja niihin liittyvistä hoitovirheistä löytynee yhtä monta tarinaa kuin kertojaakin. Se, että maksat itsesi kipeäksi ei takaa vielä millään tasolla laatua.

Mainitsemasi suomalainen hammaslääkäriketju on oikein spesialisoitunut hinnan ja laadun epätasapainon maksimoimisessa.

Lähisukulaiseni on laatimassa paraikaa korvaushakemusta potilasvahinkolautakuntaan kyseisestä firmasta.

Niin paljon kipua, särkyä ja harmia hoitovirheet ovat aiheuttaneet hänelle viimeisen kuukauden aikana. Osa virheistä jopa sellaisia, joita saattaisi sattua ensimmäisten vuosien opiskelijalle, mutta ei enää valmiille hammaslääkärille.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kumpi? Attendo vai Oral? Oralilla tuntuu rahastamisen taito hallinnassa.

Minullehan kävi Oralilla virhe, että lääkäri raapaisi haavan kitalakeen ja sormeensa. Hän vaati minua menemään testeihin vaikka totesin, ettei pitäisi olla mitään (HIV ja hepatiitit). Kirjoitti lähetteenkin ja teetin testit Terveystalolla ja luotin siihen, että viulut maksaa Oral. No sitten tuli karhu kotiin jossa lasku 250 eurosta. Maksoin sen itse ettei tule häiriömerkintöjä, mutta yritän kyllä karhuta tuota maksua takaisin. Jos ei sitten tule taas pelkkää pahoittelua vaivan palkaksi?

Toimituksen poiminnat