Jukka Konttinen

Uskonnollinen syrjintä työhönotto- ja kilpailutustilanteessa?

Jatkona aiempaan blogiini konservatiivikristittyjen poliittisesta vaikutusvallasta, on juuri uutisoitu taloudellisista kytköksistä. Aamun YLE:n ja Helsingin sanomien uutiset kertovat lestadiolaistaustaisten yrittäjien vahvasta verkostoitumisesta ja omiensa suosimisesta mm. alihankinnan kilpailutuksessa ja työhönottotilanteessa. YLE:n mukaan ”Työntekijää palkatessaan lestadiolaisyrittäjä tietää, että oman liikkeen piiristä palkatut eivät tule krapulassa töihin. Luottamus on muutenkin suurempi ihmisiin, joita tapaa säännöllisesti myös hengellisissä ympyröissä.”

Eli kyseessä voisi epäillä uskonnollisen taustan omaavien hakijoiden suosimista ts. ei-uskonnollisten syrjimistä. Työturvallisuuskeskuksen tietojen mukaan ”Työsyrjintä voi liittyä esimerkiksi työpaikasta ilmoittamiseen, työhönottoon, työtehtäviin, koulutukseen pääsemiseen sekä uralla etenemiseen tai palvelussuhteen kestoon.”

Kuulemma työhönottoon liittyvästä syrjinnästä valitetaan jonkin verran. Oikeuteen asti ovat menneet harvoin. Näyttää siltä, että asia on vaikea todistaa. Kaukana taitavat olla ne ajat, kun työhönotossa merkitystä oli armeijan käynnillä tai puoleen jäsenkirjalla? (Lisäys: siten kuin niitä ei edellytetä pätevyysvaatimuksiin rekryilmoituksessa ja harvassa nykyään edellytetään). Oma epäilykseni on, että kun uskonnollisiin vakaumuksiin edellytetään suhtauduttavan kunnioitavasti, ei uskalleta tai haluta puuttua tai ei nähdä yhtä herkästi tällaista syrjintää. Sen sijaan iän, sukupuolen tai etnisen taustan perusteella tapahtuva työsyrjintä kyllä on esillä. Vaikka toki fundamentalistisuskonnolliset liikkeet ovat olleet mediassa epäilyksessä muiden rikosluonteisten väärinkäytösten takia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eikö tuossa ole ennemminkin kyse uskonnollisen vähemmistön suosimisesta kuin syrjimisestä?

Vertailuksi: koska olet nähnyt arabipitserian työntekijänä suomalaista?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Pitäiskö kaikkien saada tulla krapulassa töihin?
Pitäisikö kaikkien uusien työntekijöiden olla yhtä epäluotettavia?

Pitäiskö rekrytoitavat riisua alasti, ettei heistä erotu mitään liian hyvää ja sopivaa työnantajalle, esim. yrittäjälle, joka on sijoittanut koko omaisuutensa yritykseensä toimialan ja yhteiskunnan hyväksi?

Pitäisikö jokainen palkkaustapahtuma alistaa Uuden Suomen blogistien tarkistukseen, jotta sitä "vääryyttä" voi levitellä julkisesti. Voihan fasisti sentään :)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jätetään olkiukkoilu, natsikortit ja pysytään faktoissa. Tässä oli kyse mahdollisesta lakien kiertämisestä.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Olisiko sinulla kyse kiihottamisesta kansanryhmää vastaan? Se on muuten rikos ja rasismia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #24

Sitten istutaan linnassa YLE:n ja HS:n toimittajien kanssa yhdessä. Tässä on kyse epäilystä, tulkinnasta ja keskutelun herättämisestä. Lain mukaan kukaan ei ole syyllinen ennen kuin on näyttöä.
Tähän journalistitkin vetoaa, vaikkei ole edes kunnollisia todisteita. Esim. Sipilä-Talvivaara-case ja Vanhasen lautakasajupakka. Minun "todisteeni" tässä ovat ne, mitä toimittajat on jutussaan kertoneet. Kannattaa ottaa taikalasit silmiltä ja lukea alustuksen suorat sitaatit uudestaan. Jos ne ovat perättömiä, niin asian joku oikaissee.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ranualla syntyneenä ja kasvaneena sanoisin että normaalia elämää lestadiolaisympäristössä. Sinänsä on pieni ihme, että lestadiolaisten yritys- ja liiketoimintaan liittyviä kuvioita on tutkittu vasta nyt.

Sama omien suosiminen näkyy myös kuntapolitiikassa. Heillä on "oma" kiintiönsä keskustassa esimerkiksi luottamuspaikkojen jaossa. Toinen lestadiolaisten sallima puolue on kokoomus, mutta sillä ei ole liikkeessä merkittävää roolia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kun olen viime aikoina kirjoitellut piilokorruptiosta, niin varsin mielenkiintoisia ovat Hesarin tiedot:
"Linjakumpu löysi eniten lestadiolaistaustaisia yrittäjiä rakennusalalta: muun muassa talonrakennuksesta, rakennusten asennus- ja viimeistelytöistä, rakennuttamisesta ja rakennustuoteteollisuudesta eli esimerkiksi ovien ja ikkunoiden valmistuksesta."
"Tuoreita aloja ovat it-palvelut, konsultointi sekä kirjoittamiseen ja julkaisemiseen liittyvä toiminta. Hoiva-ala on synnyttänyt uusia yrityksiä, samoin jätevesijärjestelmät."

Tämän kun yhdistää vielä seuraavaan:
"Silti verkostomaisuus johtaa siihen, että välillä liikutaan arveluttavilla vesillä. Epäilyjä on esimerkiksi siitä, että hyvä veli -verkostot saavat asiat luistamaan yritysten kannalta etenkin kuntapolitiikassa kaava- ja kilpailutuspäätöksineen. Paikallispoliitikkojen lisäksi liikkeeseen kuuluu myös kuntien ja valtion viranomaisia."

Kumpa joku osaava tutkiva journalisti paneutuisi vaikkapa Oulun lähiseudun kuvioihin parin viime vuosikymmenen ajalta.

Mielenkiintoista myös on, että hallituksen työllisyyspolitiikasta hyötyvät voimakkaasti henkilöstöpalveluyritykset ja niistä suurin on Barona. Baronan on perustanut Markus Oksa ja sen omistuksesta 75% on sen johdolla. Kun katselin Baronan tietoja törmäsin mielenkiintoiseen asiaan useissa paikoissa. Niiden tietojen mukaan sekä Markus Oksa että toinen perustaja Mikko Leppänen ovat lestadiolaisia. Minulla ei ole keinoa vahvistaa asiaa ja tuo tieto on lukuisilta keskustelupalstoilta sekä kommenteista. Mitään rekisteriä asiasta ei tietenkään ole ja tuntuu, että tämä asia ja sen vaikutus suomalaiseen liike-elämään on median taholta yleensä "no go zone". Joten en tiedä asiaa varmasti.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Onhan se tunnettua että kunnissa ja pienillä paikkakunnilla voi olla päättäjän asemassa silloin kun on asianomistaja. Tai jos ei suoraan, niin välillisesti. Että kulisseissa sovitaan miten päätökset menee.

Tästä samasta Harry Harkimo kritisoi maakuntauudistusta. Että kun hallintovaltaan lisätään yksi porras, syntyy väkisin jääviystilanteita.
https://www.youtube.com/watch?v=esY0nvmKDmQ&t=94s

Kuten Hjallis toteaa, monessa maassa tällainen jääviys estetään lailla. Ei Suomessa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kaukana taitavat olla ne ajat, kun työhönotossa merkitystä oli armeijan käynnillä tai puoleen jäsenkirjalla?"

Juu, se on nykyään vain puhdasta sattumaa, että ne parhaat osaajat löytyvät RUK:n käyneistä sopivan puolueen jäsenistä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei varmasti ole sattumaa. Syy-seuraussuhde saattaa tosin olla päinvastainen, ainakin ensimmäisen muuttujan osalta, kuin kommentissasi annat ymmärtää. Sitä voisi luulla, että työelämässä johtotehtäviin hakeutuvat monesti samat henkilöt, jotka hakeutuvat johtotehtäviin myös asepalveluksessa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Voi olla. Tosin selityksesi sisältää vahvan olettamuksen, että johtotehtäviin hakeutuvat ovat myös kyvykkäimpiä johtajia.

Katso vaikka pari-kolme kykykilpailun karsintaa ja funtsi onko asia ihan niin :-)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Propsit hauskasta vertauksesta. Rekrytoinnit työtehtäviin nyt kuitenkin yleensä tehdään niiden joukosta, jotka hakeutuvat tietyn tyyppisiin tehtäviin. Myös suorahakuna tehtävät sellaiset. En oikein osaa nähdä miten ne kyvykkäät seuloituisivat niistä, jotka eivät hakeudu relevantteihin tehtäviin. Niin siis muuten kuin tuon puoluekirjan perusteella...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

HSn artikkelissa mainitaan suoraan, että kyseessä on uskonnollinen liike, johon kuuluu noin kaksi prosenttia väestöstä. Ja että sen vaikutus ja voima "ulottuu paljon hengellisyyttä pidemmälle – aina talouteen ja politiikkaan asti".

Vanhoilliskonservatiivisten perussuomalaisten jyty saatiin vuonna 2011. Keskustan Matti Vanhasen konservatiivinen hallitus aloitti toimintansa vuonna 2007, jonka perinninnettä laestadiolainen Sipilä on jatkanut näihin päiviin asti.

Tänä aikana tilastojen mukaan Suomessa, syntyvyydessä on tapahtunut dramaattinen lasku. (muista Pohjoismaista poiketen).

"Vastuutonta Taloutta" on myös pienituloisten eläkkeiden korotusehdots.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Erilaisten arvioiden mukaan lestadiolaisia on Suomessa jonkin verran yli 100000, heistä suurin osa vanhoillislestadiolaisia. Siis kaikkiaan noin 2% väestöstä. Sipilä on rauhansanalaisia, joita on siis luokkaa 10000-20000. Osuus on siis promilleluokkaa. Muuta väestöä suurempi syntyvyyyskään siis ei ole auttanut oleellisesti suuremman väestöosuuden kehittymiseen...

Merkillistä, jos tuolla pohjalla pystyttäisiin valloittamaan koko päätöksentekokoneisto. Tai sitten he ovat poikkeuksellisen päteviä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Tarvitaan toimintaa, että emme ajaudu teokratiaan...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Argumentointivirhe taitaa olla nyt "kaksi väärää tuottaa yhden oikeuden". Eli kun työhönotossa valikointia tehdään vaikka RUK:n käyneistä, niin lestadiolaisilla on oikeus syrjiä samalla lailla? Eli kun Kalle lunttaa kokeessa, niin Villellä on oikeus luntata myös?

Minä katsoin sen, mitä laki ja ohjeet asiasta sanovat. Asiaan ehkä suhtauduttaisiin eri lailla, jos juttuja olisi mennyt oikeuteen ja niistä tuomioita saatu. Näyttöpuoli on se, joka on haastavinta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi RUK:n käyminen rekrytointiperusteena olisi väärin? On sitten oma keskustelunsa onko tuo relevantti tai hyvä peruste (muuten kuin Maanpuolustuskorkeakouluun valittaessa), mutta ei se väärin ole.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

No, nyt taisi olla väärinkäsitys. Mitä RUK:n käymiseen tulee, niin jos sitä ei edellytetä työn hakuilmoituksessa, niin se ei saa olla valintaperuste. Sillä perusteella esim. naispuoliset hakijat jäävät paitsioon automaattisesti, vaikkakin heistä ehkä joku harva olisi RUK:n käynytkin. Niin ja Suomen armeijaa käymättömät, kuten ulkomaalaiset hakijat.

Nykyään ei taida yhdessäkään johtotehtävän hakuilmoituksessa RUK:n käymistä mainita eduksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Totta ihmeessä valintaan vaikuttavat muutkin asiat kuin ilmoituksessa esitetyt. Mihin haastatteluja edes tarvittaisiin, jos valinta olisi puhtaasti haussa esitetyin kriteerein?

Kysymykseni ei kuitenkaan koskenut sitä, onko RUK hyvä valintaperuste, vaan miksi se on mielestäsi väärin. Yhtä lailla jonkin tutkinnon vaatiminen sulkee pois kaikki joilla sitä ei ole. En ymmärrä miten RUK olisi eri asia?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #21

Ehkä jossain katsotaan RUK-ansioita, riippuu työyhteisöstä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #28

Ehkä, en osaa sanoa. Kysymys on edelleen, miksi se olisi väärin?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #31

Ehkä sen vuoksi, että Suomessa ei ole yleistä ja yhtäläistä asevelvollisuutta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Onko niin, että asiaa joka ei ole kaikille pakollinen ei voi nähdä meriittinä? Käsittäänkseni RUK:hon on harvoin muutenkaan määrätty ketään vastoin henkilön tahtoa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #34

Käskytys yleistyi työkulttuurissa vuonna 2008. RUKn meriitti voidaan nähdä valikoidusti mahdollisena joillekin, mutta suljetaan samalla ulos erilaatuista meriittiä omaavaa henkilöstöä.

Jos puhutaan uskontojen vaikutuksesta syrjintään rekrytoinnissa, voidaan lähteä historiallisesta säädetystä jumalan personifikaatiosta ja vastineistaan maallisessa vallankäytössä. (Vatikaani, papisto, kuninkaat ja keisarit, järjestysvalta.)

http://demoni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/146480-tyto...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Nalle" Walhroos sitä mainosti kuinka hyvää johtamista RUK:a opitaan. Juuri tuo "rukissa" opittu johtamistapa, käskyttäminen, on modernista johtamistavasta kovin, kovin kaukana ja sen seuraukset näkyvät pahoinvointina suomalaisessa työelämässä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kaksikymppisten finninaamojen johtaminen on vähän erilaista kuin asiantuntijaorganisaation, jossa on väkeä mm. eri kulttuureista, sukupuolista ja ikäluokista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Se juuri ongelmana onkin, niillä samoilla opeilla joilla finninaamoja johdetaan, Suomessa johdetaan myös aiantuntijaorganisaatioita ja aikuisia ihmisä yleensäkin. Käskyttämisen sijasta voisi otta oppia ruotsalaisten tavasta "diskuteerata" Rekrytoinnin perusteena pitäisi aina olla henkilön pätevyys ja sopivuus avoinna olevaan työtehtävään, muut, kuten henkilön uskonto tai sotilasarvo pitäisi olla sivurooleissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

On niitä finninaamoja yhtä lailla työelämässäkin. Ei se käskyttäminen toimi yhtään sen paremmin nuorille, kuin vanhoillekaan. Armeijassa käskyttämällä johtaminen ei ole johdettavien iästä, vaan toimintaympäristöstä johtuva valinta. Kun käsketään ”maahan”, niin sukelletaan ensin suojaan ja pohditaan vasta sitten vihelsikö granaatti vai tuuli puunoksissa. Työryhmässä päätöstä tekemään rupeavat ovat nopeasti päätä lyhyempiä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Vuoden 2008 laman jälkeen, organisaatiomuutosten aikaan, käskyttäminen yleistyi myös työkulttuurissa. Seurauksista ovat kärsineet eniten nuoret, joiden asema työelämässä on surkea. Lähtöpasseja saavat myös ikäänytneimmät henkilöt. Laatukin korvataan määrällä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minä sanon reilusti joka paikassa olleeni 15-vuotiaasta lähtien vakamuksellinen ateisti, ja vastaanottoni ovat aina täynnä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Myös jehovantodistajayrittäjillä on tapana palkata mieluiten "omia" (minkä tiedän entisenä Jehovan todistajana). Tällöin ei ole niin tarkkaa, jos vähän joustetaan työehtosopimusten ja lakien noudattamisessa, kun kerran "ystävien" kesken toimitaan. Sekin auttaa, että kultti kieltää jäseniään haastamasta toisiaan oikeuteen.

Taitaa tällainen suosiminen olla aika tavallista useammassakin ääriuskonnollisessa liikkeessä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tässä on viime vuodet hehkutettu verkostoitumista joka puolella.
http://www.vihreatnaiset.fi/tweets/705705086383759...

Kun lestadiolaiset käyttävät luontaisia verkkojaan, se on huono asia. Jos pakolaisnaiset verkostoituvat Vihreiden Naisten kautta, se on hyvä asia...

Johdonmukaisuutta, kiitos! Jos minä olisin valitsemassa työntekijää, niin taatusti ottaisin hänet, jonka TIETÄISIN verkoston kautta hyväksi.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mamut mainittu. Kiintiö-pakkoruotsikommenttia odotellessa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No joo, ehkä tuo ei nyt ollut kaikkein parhaita kommenttejani. Asian ydin oli kuitenkin siinä, että en ihmettele lainkaan, jos kahdesta hakijasta voittajaksi selviää hän, joka on jollain tavalla tuttu. Tiedän useammankin, joka on saanut työpaikan sen takia, että verkoston kautta on voitu päätellä, että kaveri on todennäköisesti hyvä valinta. Riippumatta siitä, onko kyseessä lestadiolainen vai ei. Verkostotakuussa tavallaan myös suosittelija pistää oman luottamuksensa peliin.

Koska usein lestadiolaisiin katsotaan ulkopuolelta hieman vinosti, ei liene kovin epätodennäköistä, että he silloin hakeutuvat omiensa pariin. Heistäkin kovat jätkät menevät minne tahansa mutta aremmat hakeutuvat mieluummin sellaisten henkilöiden pariin, jotka hyväksyvät heidät. Ei mikään ihmisryhmä ole homogeeninen vaan erilaisia luonteenpiirteitä on täysi kirjo.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kyseessähän on vain positiivinen syrjintä, jota julkisella puolellakin käytetään. Ovathan lestadiolaiset vähemmistö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset