Jukka Konttinen

Selityskokoelma

Laura Huhtasaaren graduun liittyen on kuultu joukko selityksiä häneltä sekä hänen kannattajiltaan. Niitä on ruodittu varmaan blogeissa ja somessa, mutta tässä oma kokoelmani ja tulkintani selittelyn tarpeesta.

”Kaikki kopioivat / Kaikkien gradut pitäisi tutkia”. Tässä on argumentointivirhe ”kaksi vääryyttä tuottaa yhden oikeuden”. Loogisesti vastaavasti voitaisiin sanoa, että avioliitossa pettäminen on ihan ok koska kaikki pettävät. Samoin että pettämisen eliminoimiseksi pitäisi laittaa yksityisetsivät kaikkien avioparien perään selvittämään ketkä pettävät.

Suurpiirteisyys: On olemassa näytteitä siitä, että Huhtasaaren gradun kirjoitusasussa kopioitu toisen vastaavan tutkimuksen sanamuotoja niin, että on kysytty, että miten kaksi työtä on saatukin noin samaan muotoon. Ehkä kun on tarpeeksi suurpiirteinen niin punainen näyttää siniseltä tai kukko kanalta.

Kiire. Kiireellä voidaan selitellä kaikenlaista, mukaan lukien laiskuutta ja huolimattomuutta. Sama mitä tulee suurpiirteisyyteen.

Peilaaminen: On olemassa esimerkiksi siteerauksia siitä (ks. linkin tekstivertailut Simpsanen vs. Huhtasaari), että menetelmäkuvauksissa olisi muutettu sanamuotoja passiivista persoonamuotoon minä, toisen gradun tekstin perusteella. Viittaisi toisen työstä kopiointiin.

Poliittinen motiivi, ajojahti. Mitä merkitystä tutkintapyynnön tehneen motiiveilla on? Tähän vetoamisella tarkoitus voi olla hämärtää ja väheksyä faktojen merkitystä asiassa.

”Toimin ohjeiden mukaan”: Ei toiminut. Vastuun osalta ei voi vedota kuin armeijassa tai peruskoulussa. Gradun tekeminen ei etene ohjaajan käskytyksestä, vaikka hän antaa ideoita, neuvoja ja suosituksia. Kritiikkiäkin. Ohjaaja ei ole kuskin paikalla, ei tee työtä tekijän puolesta. Ohjaajan pitää pystyä luottamaan työn tekijään, kuten myös tekijän ohjaajaan. Selitys voisi olla opinnäytetyöntekijän oman vastuun siirtämistä ohjaajalle.

Vakavilla seuraamuksilla uhkaaminen/pelottelu. Asia, joka voi kohdata esimerkiksi meitä professoreja, kun kerromme asiantuntemukseen perustuen julkisuuteen näkemyksiä, joista joku ärsyyntyy. Tähän liittyy myös tulkinta Hallinto-oikeuteen viennistä: Hallinto-oikeudessa käsitellään viranomaispäätöksiä. Siinä tapauksessa, että tutkinta osoittaa uudet epäilyt perusteettomiksi niin kyllä aiheellistakin. Vaikkakin seuraamuksilla uhkaaminen on yksi käytetty, vaikka ikävä, halpamainen keino kiista-asioissa, jolla saada kriitikko vaikenemaan.

Onko tämä kirjoitus ajojahtia? Näkisin suosituksena sen pohtimiseen, miten mielikuviimme asioista yritetään vaikuttaa.

LISÄYS 27.8.2018 Tänään saatiin Jyväskylän yliopiston päätös ja tuomio asiaan, samoin kuin siinä liitteenä oli tulos tarkemmasta tutkinnasta gradun sisällön suhteen. Tutkinnan mukaan mm. gradun loppupäätelmistä 80 % oli samankaltaista kuin aemmassa gradussa, siis plagiaattia. 

Samassa yhteydessä saatiin uusin lisäys selityskokoelmaan: Huhtasaari selittää "pyrkineensä noudattamaan ohjeita eikä tietoisesti tahallaan tehnyt vilppiä". Tällaisellahan voi selittää periaatteessa mitä vain. Siis jos vaikka jää kiinni ylinopeudesta, voisi selittää poliisille että pyrki noudattamaan nopeusrajoitusta eikä tahallaan ajanut liian lujaa. Sakko napsahtaa silti. Tai vaikka verotettavien tulojen pimittämistä puolustellessa veromätkyn esteeksi selitys ei kelpaa. Maisteritasoisen ihmisen ammattitaitoon voi edellyttää ymmärrystä siitä, mikä on kopiointia ja mikää omaa tuotosta. Kuten Jari Tervo totesi, jo koulussa opetettiin, ettei toisen vastauksia saa kopioida.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Nyt en ihan ymmärrä: "Hallinto-oikeudessa käsitellään viranomaispäätöksiä. Siinä tapauksessa, että tutkinta osoittaa uudet epäilyt perusteettomiksi niin kyllä aiheellistakin."

Siis jos todetaan, että on toimittu ihan oikein kun gradu on hyväksytty niin olisi aihetta lähteä hallinto-oikeudessa selvittämään mitä?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Hallinto - oikeudella uhkaamista on tässä käytetty nimenomaan syyllisyysolettaman siirtämiseen petoksen kohteeseen.
Aika tökeröä .

Jos joku huijaa veroilmoituksessa ja ilmoitus tarkastetaan , mutta huijaus tulee ilmi vasta myöhemmin,
haastaako verovelvollinen oikeutetusti veroviraston oikeuteen s i i t ä , ettei se huomannut vilppiä h e t i ? (!)

Ja että n y t huijarilta meni maine ja se on veroviraston syy !
Vahingonkorvaus heti valtiolta huijarille !

Juhani Vehmaskangas

Juuri niin. Oli lähinnä hönttiä uhata hallinto-oikeudella. Jos YLE nyt sattuisikin olemaan väärässä niin oikea foorumi olisi yleinen alioikeus, eli käräjäoikeus.
Kirjoitin tuosta jo Laurallekin suoraan, mutta hän ei ainakaan veilä ole mitään vastannut.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kun luottamustoimista elantonsa saanut on vaarassa menettää luottamuksensa, asian korjaamiseen on kaksi polkua. Toisen polun siltana on kohtuullinen nöyryys ja toisen vastahyökkäys hakemalla vaihtoehtoinen totuus ja ympäristön syyllistäminen. Kasvojen menettäminen "Fun Clubin" edessä tietysti pelottaa. Mutta kun se politiikan tekeminen on yhteisten asioitten hoitamista muittenkin kuin klubilaisten rahoilla. Jatkossa selviää kannattiko näköpiirissä olevan riskin ottaminen vastahyökkäyksellä....etenkin kun hyökkäyksen kohde voi olla näyteikkunasta peilautuva "minä itse". Jos luottamuspääoman menettää laaja-alaisesti, sen saaminen takaisin voi kestää useamman vuosikymmenen ajan. Ja politiikassa on aina joku, joka mielellään täyttää syntyvän aukon.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jos vastaavien populistipuolueiden johtajien kömmähdyksiä ja niiden reaktioita seuraa, näyttää siltä, että mikä hyvänsä pystytään hyödyntämään, koska uhripositio on niin vahva.

Siksi varsinainen puoluejohto ei ole tässäkään pahemmin liikahtanut.
Jäsenistö näyttää pitävän tätä vain hyvänä juttuna.
Itse asiassa miltei meriittinä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Populisteilla taitaa kannattajia jotka komppaavat sankariaan vaikka tämä sanoisi mitä. Kunhan vain ajaa itselle tärkeää asiaa.

Kuten Frank Sinatra sanoi mediasta että sama mitä kirjoittavat kunhan panevat nimen oikein.

Juhani Vehmaskangas

Noin se aina menee - - populismista välittämättä/huolimatta. :-(

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ihan olennainen kysymys mielestäni, että miksi (kriisi)viestintä on nyt mennyt niin pahasti pieleen? Tässä on joka tapauksessa toteutunut se (olisiko Haanpäältä?) vanha vitsi, missä mies tuli tunnustamaan kristilliseen seurakokoukseen köysivarkauden ja sai syntinsä anteeksi. Seuraavalla kerralla mies tunnusti, että olihan siinä köyden perässä hevonenkin. Mies sai anteeksi. Sitten paljastui, että oli rekikin hevonsen perässä. Nyt enää muista, tuliko selkäsauna tässä vaiheessa vaiko vasta sitten, kun paljastui, että reki oli täynnä viljasäkkejä.

Oma käsitykseni tapahtumasta on joka tapauksessa vähän tuon vitsin mukainen, koska ensin oli joku liberaalipuolueen mies valittamassa "naurisvarkaudesta" juuri ratkaisevalla hetkellä presidentinvaaleihin nähden, ettei valituksen tulosta saataisi tietoon ennen vaaleja. Sittemmin on tullut lisää tietoa ja kaikki on ollut siihen suuntaan, että Laura on varastanut ison nipun Iltiksiä, mutta väittää toimineensa oikein, vaikka lehtinippu on nähtävillä käsissä.

Helppo selitys on se, että Laura Huhtasaari on moraaliton ihminen, joka varasti tietoisesti ja yritti peitellä tekonsa viimeiseen asti. Tämä selitys ei oikein sovi minulle, koska edelleen uskon, että Laura pitää seitsemännen käskynkin arvossa, eikä varasta tietoisesti.

Paras Huhtasaari-hypoteesini tällä hetkellä on, että Laura todellakin sekoitti sitaatit ja viittaukset siten, että toisen gradusta kopioitu tekstiosa oli "ohjeiden mukaisesti" lainattu, kun siinä käytti tuon tekstiosan lopussa olevaa viitettä. Näin siis tekstin alkuperäinen laatija (Simpanen) ohitettin. Aivan selvästi Lauran gradu on Simpasen gradun toisinto, eli mittavasta plagioinnista ei ole mitään epäselvää.

Viestinnän epäonnistumisen pääsyyllinen on Laura Huhtasaari itse. Kukapa ammattilainenkaan olisi osannut ilman tietoa todellisesta tilanteesta viestittää oikein. Eli neuvoa Lauraa rehellisesti kertomaan, että Simpasen työnhän minä "peilasin" omaan graduuni jne.

Koska tähän saattaa liittyä Jyväskylän Yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnankin mokailuja (esim. ensimmäinen jälkiselvitys oli puutteellinen plagionnin mittaamisessa jne.), niin vähän arveluttaa, tutkitaanko nytkään riittävän tarkasti. Maksaahan se aikaa ja rahaakin. Esimerkiksi pitäisi löytää niitä haastateltuja opettajia ja oppilaita, koska muuten jää epäilys, että ne olivatkin ihan keksittyjä hahmoja. Jos näin sitten olisikin, niin minun pitäisi päivittää tuota Huhtasaari-hypoteesiani.

Itse kopsin Simpasen ja Huhtasaaren gradut tekstimuotoisina netistä ja olen tehnyt aakkostettujen virkkeiden vertailua niiden välillä. Plagioinnista ei ole mitään epäilystä, joskaan se ei näyttäisi kohoavan 30% näiden kahden teoksen välillä, kuten jossakin on näkynyt väitteitä (SK: koko plagiointi 30% kaikista lähteistä). Käyttämäni puolimanuaalinen menetelmä ei ole sekään täydellinen, mutta olen nyt kumminkin itse aineistoja käsitellyt, mitä ei moni muu asiasta jotain sanonut ole tehnyt.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Risto; olet varmaan katsonut tämän haastattelun. Katsoin muutama tunti sitten. Mielestäni ei juuri tuonut uutta ja väistely Simpasen suhteen tuntuu aika oudolta. Itseäni tämä koko prosessi alkoi kiinnostamaan kun omat kolme lastani ovat maistereita ja suorittaneet tutkintonsa vielä eri maissa. Ja seurannut vaativaa puurtamista gradun suhteen. Toki nuo eettiset arvot, onpa lopputyö sitten; insinöörityö, diplomi tai pro-gradu, ovat olleet varsin selvät jo 70-luvulta saakka. Sinällään taidat olla puolueesta ainoa, jolla täällä Puheenvuorossa on neutraalimpi ja viileämpi ote kuin varsinaisella Fun Clubilla.

https://www.katsomo.fi/sarja/huomenta-suomi-330010...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minähän olen "allerginen" videomuotoiselle informaatiolle, mutta katsoin nyt tuon pätkän.
Odottelen Lauralta kiitosta Simpaselle.
Vielä jälkitarkastajillakin oli väärä kuva Huhtasaaren omasta osuudesta gradunsa laadinnassa, koska Simpasen osuus meni Laura Huhtasaaren piikkiin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Semmoinen pikku varauma vielä oikeastaan kaikkeen, mitä ole näistä kahdesta gradusta kirjoittanut, niin että oletan netistä kopsaamani tiedostot sisällöiltään aidoiksi. Tätähän en voi tarkistaa kuin Simpasen gradusta, kun se saapuu bookysta postilaatikkooni. Missään ei kuitenkaan ole näkynyt väitteitä, että liikkeellä olisi jonkun jekkumaakarin versiot, joten hyvässä uskossa mennään.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Onkin mukava kuulla, että teet näitä omia tutkimuksiasi asian ympäriltä. Silloin saamme samalla ehkä selvitystä tähän Huhtasaaren ”peilaamiseen.” Kiertoilmaisuilla on kolkko kaiku historiassa.

Viime kädessä tutkimuksen tekevät tietysti virkavastuulla olevat virkamiehet, jotka tuskin jättävät huomioimatta Huhtasaaren julkisuudessa ollutta viittausta oikeustoimista. Uskon vilpittömästi, että se kannustaa tekijöitä mikroskooppisen tarkkaan tutkimukseen. Tämä saattaa edesauttaa myös asian viemistä hallinnolliseen tarkasteluun. Huhtasaaren gradusta on aikaa, mutta gradun viime tarkastuksesta ei ole paljoa aikaa. Käsitykseni mukaan Simpasen gradulla on tässä keskeinen merkitys.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tosi hienoa Risto, että olet itse tutkinut aineiston ja vielä tilannut Simpasen gradun itsellesi.

Vielä pieni pyyntö, että kun saat sen gradun varmistuaksesi sen aitoudesta, niin katso vielä ne viittaukset, että onko ne tehty Jyväskylän yliopiston silloisten ohjeiden mukaisesti, niin näemme, että pitääkö täällä kommentoineen proffan epäilykset paikkaansa.

Olisi hyvä, jos tekisit sitten näistä omista havainnoistasi oman blogin, jossa tätä asiaa käsiteltäisiin sinun näkökulmastasi katsottuna. Mielestäni olet yrittänyt suhtautua tähän asiaan objektiivisesti, joten mielellään näkisin tuloksesi ilman näitä persuvärittyneitä mielipiteitä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #37

Tuolla tammikuisessa keskustelussakin näkyi olevan Jyväskylän yliopiston luvattoman lainauksen rajaus, vaan täsmällisesti vuoden 2003 ohjetta tuskin löytyy enää helposti netistä. Ei ne ohjeet varmaan ole päälinjaltaan paljon muuttuneetkaan...
Pakkohan tässä on varmaan gradublogi lopulta väsätä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuon tammikuisen gradujupakan jäljiltä olikin Huhtasaaren gradu PDF-muotoisena ladattavissa, joten edellä manitsemani jekkumaakarimahdollisuus menee melko nollaksi, ainakin postiluukun kolahdettua.
https://www.suomenuutiset.fi/huhtasaaren-gradun-pl...
Linkki graduun artikkelin loppupuolen lyhyessä kappaleessa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vanha kansanviisaus sanoo ”tehtyä ei saa tekemättömäksi” ja ”minkä taakseen jättää sen edestään löytää.”

Hyvää tässä Huhtasaaren plagiointiasian uudelleen esiintulossa on se, että Valtioneuvoston ovet tulevat pysymään hyvin suurella todennäköisyydellä häneltä suljettuina tulevaisuudessa vaalituloksista riippumatta.

Tässä Ylen esille tuomassa plagiointiasiassa olisi ainesta myös Vuoden journalistipalkintoon, kun se seuraava kerran jaetaan. On tehty niin sanottua tutkivaa journalismia.

Viisautta lähes 2000 vuoden takaa. Roomalainen valtiomies ja filosofi Seneca on sanonut syyllisyyteen liittyen ”meidät tekee syyllisiksi oma tahtomme eikä sattuma.”

Juhani Vehmaskangas

Kyllä nyt on syytä odottaa tutkinnan tuloksia, ja mahdollista hallinto-oikeuden päätöstä. Heh heh :-D

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Joillakin on kiire antaa tuomio, ennen kuin Jyväskylän yliopisto on edes ehtinyt tehdä uutta selvitystä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Yle olisi voinut kyllä olla tutkivampi - tai vähemmän lempeä Lauraa kohtaan - jo vähän aikaisemmin,
niin paljolta olisi säästytty.
On nimittäin ilmeistä, että Lauralla on kautta aikojen ollut taipumus samanlaiseen " tekstinkäsittelyyn" ja se on ollut yleisesti tiedossa. Sitä ei kuitenkaan ole uutisoitu eikä mietitty tarkemmin.

Se on selvästi eri tason henk koht ongelma kuin esim Paavo Vöyrysen kuuluisat liioittelut lukemisennätyksistään jne.
Tämä olisi pitänyt ottaa paljon vakavammin juuri siksi, että tällainen lyö ihmistä itseään takaisin ennemmin tai myöhemmin, jos häntä tavallaan suojellaan itseltään.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Lisäisin selityskokoelmaan, että poistamansa kirjoituksensa kommenteissa Huhtasaari kertoi "päätyneensä muotoilemaan havainnot samalla tavalla":

    «Onhan se mahdotonta, että samantyyppisissä aihealueissa tulisi samanlaisia tai samankaltaisia asioita esiin. (Oletko lukenut muita graduja,tutkimuksia tai alan kirjallisuutta aiheesta?) Ja kyllä olen päätynyt muotoilemaan havainnot samalla tavalla.»

Sitä hän ei täsmentänyt, päätyikö hän muotoilemaan havainnot samalla tavalla ihan vaan sattumalta, mikä ei olisi kovinkaan uskottavaa, vai mallia ottaen tai "peilaamalla".

Haastattelujen yhteneväisyyksistä hän totesi:

    «Olisi ollut perin outoa, jos minun haastateltavani eivät olisi ottaneet esiin kielitaidon haastetta. Siihen lääke on kieliasun hepottaminen ja monet muut järjestelyt.»

On totta, että kielitaidon haaste on eräänlainen itsestäänselvyys, joka luultavasti tulee esiin missä tahansa haastattelussa. Oli niitä "samalla tavoin muotoiltuja" tuloksia muitakin ja on silmiinpistävää, että Huhtasaari olisi sattumalta nostanut juuri samat haastattelujen tulokset ja siis kopioiduin lausein.

Ruutukaappaus Huhtasaaren kirjoituksesta: Screenshot-2018-5-15_Come_on_now_Iltalehti.png (johonkin kellonaikaan).

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jep, unohdinkin sanoa että listaa saa jatkaa.

Selityksistä voisi jonkinlaisen bingopelin rakentaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Jukka Konttinen käsittelee aihetta viileän asiallisesti, ja olen pahoillani jos siitä on seurannut häiriköintiä. Ei ole todellakaan ajojahtia keskustella siitä, että onko kypsyyttä ilmentävä gradu tehty sen arvojen mukaisesti vai ei.

Huhtasaari tuntuu selityksineen olevan aika ylösalaisin. Kaikkein vaikeinta on ilmeisesti myöntää se olennaisin asia.

Pidin alun perin tätä aihetta hieman pikkumaisena Huhtasaarta kohtaan, mutta uusien löydösten valossa pidän tapausta todella törkeänä tiedettä kohtaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tämä ei liity komenttiisi, vaan visertimeesi yms.
Toi viserrin on mulle outo väline, mutta sinun tililtäsi löytyy (sisennyksen sisennyksenä) tämä Huhtasaaren teksti:
"Jos perässä on viite, se ei ole omaa."
Edellä kommentissani kuvattu Huhtasaari-hypoteesini nykytila pohjaa pitkälti tuohon. Koska Simpasen teksteissä on ollut perässä viite, ne eivät ole olleet Laura Huhtasaaren mielestä Simpasen omaa, joten lainaaminen on ollut "ohjeiden mukaista" ilman viitettä Simpaseen.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kyllä tässä näyttäisi olevan enemmänkin pelissä kuin pelkkä plagiointi. Omat kommenttisi vertailuineen ovat tuoneet osaltaan esille sen, että kysymyksessä saattaisi mahdollisesti olla myös tarkastusta tekevän virkamiehen harhauttamista. Ajattelen tätä valtion virkamiehen näkökulmasta. Itsekin toimin aikanaan virkamiehenä yli 30 vuotta ennen siirtymistäni eläkkeelle. Professorit ovat valtion virkamiehiä ja he tekevät työtään virkavastuulla. Käsitykseni mukaan Huhtasaari olisi ollut velvollinen tuomaan esille Simpasen gradun, kun hänen graduaan alettiin uudelleen tutkia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #8

"Käsitykseni mukaan Huhtasaari olisi ollut velvollinen tuomaan esille Simpasen gradun, kun hänen graduaan alettiin uudelleen tutkia." Juuri tämä on paikka, missä Huhtasaari olisi voinut osoittaa nöyryyttä ja rehellisyyttä. Mutta kun ei. Nyt siellä voi olla kovempi kanto kaskessa kun yliopiston maine on oikeasti vaakalaudalla. Voi olla pitkäkin prosessi edessä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #8

Ei ole Laura Huhtasaarelle eduksi, ettei hän mitä ilmeisimminkään auttanut "jälkitarkastuksen" tekijöitä juuri esittämälläsi tavalla. Tältä osin tosin voinee vedota kiireisiinkin, pressanvaalikiireisiin.
Suomen Uutisten kommentissa ehdotin, että: "Jos Laura ensiksikin kiittäisi julkisesti Tiina Simpasta gradunsa sisällön olennaisista osista ja pyytäisi sitten anteeksi niiltä, jotka ovat tulleet tässä asiassa petetyiksi, niin hiukka rehellisempi kuva jäisi. Nyt on vain venkoilua ja loputonta selittelyä."
Odottelen yhä oikeansuuntaista toimintaa Lauralta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kasvatustiede nyt ei - onneksi - ole sillä tavoin eksaktia eikä sitä voi samoin loukata kuin monia muita tieteenaloja.

Tässä kuitenkin on kyse selkeästä petoksesta oppilaitosta kohtaan ja toisen työn anastamisesta omiin nimiin.
Ja sitten selvästä valehtelusta.

Ei täsmälleen samoihin sanamuotoihin, jopa samaan sanajärjestykseen ja kirjoitusvirheisiin päädy mitenkään siksi,
että " tutkii" samaa ongelmaa.

Vaikka kyse olisi puusepäntyöstä, jossa ammattikoulussa joutuisi selostamaan, miten työ on tehty ja miksi ja kaksi opiskelijaa kirjoittaisi selostuksen täysin samoin sanoin samassa sanajärjestyksessä samat kirjoitusvirheet tehden ,
mutta niin, että jälkimmäinen muuttaisi "tehtiin " - sanan muotoon "tein ", heräisi heti epäilys, että juttu on kopsattu .
Jos kävisi ilmi, ettei jälkimmäisellä lisäksi ole hajuakaan siitä, mitä on "tehnyt" , heräisi epäilys, ettei hän ole tehnyt myöskään itse näytetyötä.

Ei tämä mikään pelkkä akateemisen maailman saivarteluongelma ole.

Tiina Teittinen

Itseäni huolestuttaa eniten vaikutelma siitä, että Laura Huhtasaari puolustautuu argumentein, joita hän itse pitää oikeutettuina. Koiranleukojen kritiikkiryöppy kohdistui hänen twiittiinsä, jossa hän käytti samaa sanamuotoilua kuin toisen henkilön alunperin twiittaamassa tekstissä. Luulisi että ihan yliopistoa käymättömällekin on itsestään selvää liittää lainaukseen vaikkapa muotoilu: Kari Uotia siteeraten...tai Kari Uotinkin toteamana komppaan...
Sen sijaan hän vaikuttaa olvan täysin tietämätön siitä, mikä on herättänyt arvostelua hänen tavassaan lainata muiden sanomisia.
Jos hänellä ei riitä kapasiteettia ymmärtää mistä plagiointikohussa on kysymys, se on ehkä jopa suurempi ongelma kuin ylimielisyys.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tämä ihminen on oikealta ammatiltaan opettaja. Olisiko syytä huolestua?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Toimii idolinsa Donald Trumpin parhaita perinteitä vaalien? Siis silloin kun Trump tviittaa tai puhuu niin ettei sordiinot ehdi väliin.

Juhani Vehmaskangas

"käytti samaa sanamuotoilua kuin toisen henkilön alunperin twiittaamassa tekstissä. Luulisi että ihan yliopistoa käymättömällekin on itsestään selvää liittää lainaukseen vaikkapa muotoilu: Kari Uotia siteeraten...tai Kari Uotinkin toteamana komppaan..."

Juhani Vehmaskangas

Jos nyt totean:" on itsestään selvää liittää lainaukseen vaikkapa muotoilu:" niin kumpi on lähde: minä vaiko Tiina Teittinen.

Tästä nyt on kysymys, vai mistä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Peilaamiskierreilmaisu ja havaintojen sopeuttaminen ovat auktoriteettiasemassa olevalta kovin hämärtäviä kuvioita. Ne eivät ole sellaista kielenkäyttöä joka edistää ajattelua.
Huhtasaari on oudon sanavalmis. Onhan hämärtävään puheeseenkin turvautuminen jonkinlaista lahjakkuutta vaikka on epäeettistä. Huhtasaari ei ole lahjaton muussa kuin siinä että ei tunne viehtymistä "etiikan kielioppiin".
Jos Huhtasaari olisi peilannut hän olisi gradussaan kertonut että Simpanen teki näin ja itse tein näin. Simpanen siteerasi tätä pops-lähdettä. Jne.
Havaintojen mukauttaminen onkin jo filosofinen juttu. Asettaa länsimaisen kulttuurin ihan renesanssin ajoista lähtien uuteen valoon. Jos Galileo Galilei olisi alkanut mukauttamaan havaintojaan vaikka vallitsevien oletusten mukaan kehitys olisi viivästynyt.
Sanavalmius voi olla sanavalmiille itselleen ansa. Joutuu maisemiin missä ei ole kovaa maata jalkojen alla. Sanavalmius on lahja joka asettaa saajan koetukselle. Siinä mielessä se on kuitenkin hyvä lahja.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Sanavalmiudella käsittäisin nokkelia osuvia kommentteja, en selityskokoelmaa tyyliin kolttosesta kiinni jääneen koululaisen selittely-yritykset.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ehkä olisi pitänyt puhua supliikista eikä sanavalmiudesta. Katsoin mtv'n haastattelun ja huomioni kiinnittyi siihen että ei ollut minkäänlaista empimistä tai ajatuskatkoa tai sanojen hakua tällä haastateltavalla. Sen sijaan hän toisti jo sanottua kuten sitä että ensimmäinen tarkastus ei ollut käyttänyt termiä plagiointi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Laura ei ole sanavalmis muuten kuin siinä mielessä, että hän on valmis sanomaan jotain melkein mistä hyvänsä.
Tämä valmius taas näyttää johtuvan siitä, että hänellä on hyvin kapea ajatusmalli, käsitteistö ja sanavarasto eikä lainkaan kykyä soveltaa sitä tai kehittää sen pohjalta uutta.
Juuri siksi hän on niin 1) näppärä nappaamaan toisten tekstejä 2) sumeilematon niiden heittelyssä, miltei koskevat ne sitten asiaa oikeasti tai eivät.

Tämä tekee Lauran puolueessa toimimisen äärettömän helpoksi.
Muttei oikeassa kirjoittamisessa , opettamisessa ( varsinkaan uskonnon opettamisessa , siten, kuin sitä t u l i s i opettaa) eikä oikeassa keskustelussa, jossa joutuu kehittämään ajatusta edelleen.

Silloin ainoa vaihtoehto on asettua uhriksi, mikä tuossa politiikassa on vast tapauksissa pikemminkin sääntö.
Tämä ongelma ( tietynlainen verbaalinen heikkous , kyvyttömyys kehittää ja muotoilla asioita ja tähän liittyvä eettisen tajun puute ) ei ole mitenkään harvinainen.
Suomessa - vaikka kansaa pidetään itsepäisenä - kyky kehitellä itsenäisesti asioita ja myös ilmaista ne, on monella heikosti kehittynyt. I t s e n ä i s t ä ajattelua tapaa määrätyssä piirissä harvoin.

Siksi uskon, että monet Lauran piirissä eivät ihan oikeasti tajua, miten vakavasta rikkeestä tässä on kyse.
Joku kirjoitti minulle, että " kaikkihan maailmassa on lainattua ".
Tarkoittaen, että mekaaninen kopiointi ja sen esittäminen omana työnään on ihan ok.

Joidenkin " sanavalmiiden" populistien kielihän on pelkkiä sutkauksia ja ulkoaopittuja fraaseja. Onttoja heittoja , kaskuja ja kuluneita vertauksia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Se minua tässä eniten ihmetyttää, että mistä Huuhaasaari oikein aikoo valittaa. Siitä että se päästettiin läpi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ehkä hän aikoo valittaa siitä, että esiselvityksen perusteella Jyväskylän yliopisto päätti ettei ole aihetta ryhtyä jatkotoimiin? Olisiko Huhtasaaren mielestä kuitenkin pitänyt...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ehkä hän syyttää yliopistoa salaliitosta?
Kuulin jo, että Soros antaa rahaa juuri tällaiseen.

Hänethän on selvästi ajettu tietoisesti ansaan hyväksymällä hänen huijauksensa .

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kokemusta tapauksista että uhkaillaan oikeudella. Kun ei pystytä ymmärtämään mikä omassa toiminnassa on ongelmallista ja täten kuvitellaan lain olevan omissa käsissä. Mutta uhkauksiksi jäävät ja Huhtasaaren kohdalla vain yksi selitys kokoelmaan.

Juha Hämäläinen

Opinnäytteessä tehty vilppi kuten plagiointi on asia, jota on turha selitellä. Se ei tapahdu vahingossa vaan tarkasti optimoiden ja harkiten.

Vilppi kertoo lähinnä tekijästä. Näillä opinnäytteillä ei nyt muuten suurta virkaa ole.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Uusin selitys:

Lainata toisten teksteistä. Suomen Kuvalehti puhuu varastamisesta.
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/plagioinn...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ja minä kun luulin, että perussuomalaiset eivät luota Ylen uutisointiin...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eivät kai, ellei niitä ole kierrätetty MV-julkaisun kautta. Sen julkaisun ainoat paikkansa pitävät jutut taisivat olla Yleltä plagioituja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lainaaminen on hyvä termi, jos muistaa myös lainausmerkit...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomen Kuvalehdessä olevaan artikkeliin viitaten on todettava, että näyttäisi siltä kuin henkilöllä olisi pakonomainen tarve plagiointiin. Sitä voisi kutsua vaikkapa sanaparilla ”patologinen plagiointi.” Tätä kautta henkilö pyrkii tuomaan myös itseään esille viisaampana kuin itse on todellisuudessa. Äänestäjien silmissä hän on silloin ”fiksu ja filmaattinen.” Se on myös eräs keino päästä vallankahvaan demokratiassa, jossa äänestäjien antamat äänet ratkaisevat vaaleissa. Presidenttiehdokkaiden vaalitenteissä tämä tuli esille. Huhtasaaren puheet ja blogitekstit näyttivät olleen kuin eri maailmoista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Hyvä huomio. Tosin kaikkien johtavien poliitikkojen puheet taitavat olla taustaryhmän tuotoksia.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Viimeisin :
"Jos lainaa jotain, jota joku muu on jo lainannut, ei tarvitse kertoa lainaavansa."

Siis jos minä kopsaan sinun tekstisi sen sisältämine sitaatteineen voin esittää koko jutun omanani ?
" Kun siinähän oli sitaattejakin muualta".

Aivan. Kuinka absurdin kokoelman näistä jo saakaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tämähän alkaa vaikuttamaan siltä, että rouva on täysin kykenemätön ymmärtämään itsenäisesti yhtään mitään. Avustajatkin lienevät yhtä avuttomia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos olisin Huhtasaaren esikunnassa, kehoittaisin häntä turvautumaan kommunikaation muodoista vaikeimpaan - vaikenemiseen. Kun on kyvytön ymmärtämään aihetta, ei puhuminn johda muuhun kuin että kohde polkee itsensä yhä syvemmälle suohon. Kyynikolle herää epäilys, että Huhtasaari tahallaan koittaa houkutella mahdollisimman paljon kritiikkiä marttyyriaseman lavastamiseksi kannattajiensa silmissä.

Toimituksen poiminnat