Jukka Konttinen

Journalismin kuolemansynnit

Yleltä lähtenyt Atte Jääskeläinen oli kuulemma listannut eräällä luennollaan journalismin kuolemansynnit. Ko. luento vaiettiin mediassa, mikä sinänsä ilmentää mediakulttuurimme toimintatapaa, sitä ns. vastuullista journalismia. Seuraavassa peilaan syntejä omien kokemusteni kautta:

Negatiivisuus

Tuttua on, että kielteinen myy paremmin kuin myönteinen. Tätä varmaan selitellään ”valtakunnan vahtikoira”-mentaliteetilla, vaikka oikeasti kyse syy on bisneksestä. Toki välillä uutisoidaan, kuinka hienosti menee ja kuinka hyvin Suomi menestyy kansainvälisissä vertailuissa monella osa-alueella. Mutta tämä unohdetaan nopeasti, jotta päästään kielteisiin asioihin.

Suhteellisuuden puute

Näin aurinkoisena alkukesänä on jo voinut unohtua otsikot lumi-infernosta. Joka käytännössä tarkoittaisi kai normaalia sakeampaa lumentuloa. Kansa ehti tätä jo naureskella, samoin kai media itsekin.

Samoin jos jälkikäteen ajatellaan Juha Sipilän sotkua Terrafame-jutussa, niin on arvioitu, että Sipilän sukulaisten saama rahallinen hyöty väitetystä kähminnästä olisi ollut muutamia tuhansia euroja. Ja josta epäilystä Sipilä selvisi puhtain paperein, vaikkei sitä moni varmaan vieläkään usko.

Kari Enqvist kirjoitti aika vasta, että kansalainen ymmärtää miljoonia enemmän kuin miljardeja. Tämä näyttää koskevan myös journalisteja. Kari Enqvist kirjoituksessaan tuo ilmi seikan, kuinka ilmastonmuutosten hillitsemiseksi tehtävät toimet ovat kosmetiikkaa. Olennaisin ongelma, eli liika väen määrä maapallolla ja yksityisen kansalaisen kulutustottumukset jäävät vähemmälle huomiolle. Ilmeisesti siksi, että se on liian epämiellyttävä totuus omaksuttavaksi mediasta.

Sensationalismi

Mitä raflaavampi otsikko, sen parempi. Omalla kohdallani on pari esimerkkiä. Kun YLE:n toimittaja haastatteli energia-asioissa, niin hän pyysi minua ottamaan kantaa Fortum-yhtiöön. Minulla ei tähän kiinnostus tai kompetenssikaan riitä. Eikä se sido minua, jos joku toinen kollega kommentteja Fortumista on valmis antamaan. Samoin kun puolustin opinnäytetarkastajan roolia gradu- ja diplomitöissä, niin pitkästä jutusta haluttiin irrottaa lause, jossa kommentoin Huhtasaaren gradun hylkäämistä. Tämä sama toteamus meni samantien muihin medioihin. Näissä molemmissa toimittaja haki raflaavaa skuuppia. Sensaatiota, joka toki herättää yleisön mielenkiinnon, vaikkei kuvaa alkuperäisessä yhteydessä esittämäni näkemyksen olennaisinta pointtia. 

Uutiset ovat usein narratiiveja, tarinankerrontaa, ikävimmillään karrikoituja ja yksipuolisia, henkisesti laiskalle yleisölle. Tällöin faktat eivät saa pilata, jos tarina on tarpeeksi hyvä. Tieteen uusia löydöksiä markkinoidaan mullistavina, jos ne jotenkin poikkeavat aiemmista käsityksistä. Näissä skuuppi on tärkein, ei se, että tarkistettaisiin asia joltakin alan asiantuntijalta. Samoin ns. rajatieto- ja huuhaa-asioista uutisointi voidaan tehdä pelkästään referoimalla kulloisenkin poppamiehen teesit sanasta sanaan, joka lumoaa varmuudellaan ja vakuuttavuudellaan.

Vastuu on myös yleisöllä, jos se ei jaksa lukea otsikkoa ja muutamaa ensimmäistä riviä pidemmälle. Vaikkei sen vastuun perään vaatia voisikaan.

Jos huuhaan ja lumi-infernojen uutisointia perustellaan sillä, että yleisö pitää saada myös viihtymään, niin kannattaako sitten tunkea naamalle ajatusta uutisoinnin objektiivisuudesta, totuuden etsinnästä ja vastuullisuudesta. Sankaristatuksen tyrkyttämisen sijasta journalistit voisivat keskittyä töihinsä niinkuin me muutkin.

Manipulatiivisuus

Tietyn asia-alueen uutisoinnissa voidaan lähteä selvityksiä tekemään omien ennakko-odotusten varassa, jolloin kysymyksenasettelu haastatteluissa heijastelee asenteellisuutta. Tällöin ei ole enää kyse totuuden jahtaamisesta, vaan tarpeesta saada haastateltava vahvistamaan omat ennakkokäsitykset.

On todettu, että yhteiskunnassamme on 70 % nettosaajia ja 30 % nettomaksajia. Myyvyyden takia uutisen täytyy kiinnostaa ja miellyttääkin, joten siksi voi arvata, kumman ihmisryhmän näkökulmasta uutisoitavat asiat halutaan saada näyttämään. Tästä esimerkkinä on kansanedustaja Susanna Koskeen liittynyt ”Kaikilla meillä on rajoitteita”-kohu, jota Tere Sammallahti kritisoi ansiokkaasti.

Mielivaltaisuus

Liittyy aika lailla edellä esitettyyn suhteellisuuden puutteeseen. Halutaan saada uutisoitava asia näyttämään joltakin omien pahantahtoisten ennakkokäsitysten kaltaiselta.

Hosuminen

Tästä tulee mieleen median kilpailu siitä, että kuka kanava pääsee uutisoimaan jonkun asian ensimmäisenä. Esimerkiksi katastrofi- ja henkirikosuutisoinnissa julkaistaan pienimmätkin merkityksettömät detaljit, tyyliin ”hetki hetkeltä”. Makaaberiuudesta saa lisäpisteitä. Tässä otetaan riski, ettei uutisoitu asia pidä paikkaansa. Mutta tämähän voidaan perustella sillä, että media korjaa tekemänsä virheet myöhemmin. Ei aina korjaa, eikä myöskään piittaa siitä, mitä vahinkoa uutisoinnin kohteelle voi tulla. Riittää kun piiloudutaan sananvapauden taakse. Pahoja ylilyöntejä tuli aikoinaan Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien kohdalla, jolloin toimittajat aggressiivisesti yrittivät haastatella shokissa olevia asianosaisia.

Itse lisäisin listaan ”henkilöön meneminen”. Ei tarvitse kuin miettiä uutisointia Paavo Väyrysen touhuilusta, ajatellen sitä, miten paljon muutaman kymmenen hengen Kansalaispuolueella on merkitystä valtakunnallisella tasolla. Samoin oikeastaan kenestä tahansa julkisuuden henkilöstä, joka halutaan näyttää huonossa valossa. Erityisesti iltapäivä- ja sensaatiolehdistä tuttu tekniikka.

Samoin lisäisin ”vastakkainasettelun”. Lehtijuttuun tai radio/TV-haastatteluun otetaan akuutista asiasta kaksi eri näkemyksen edustajaa. On todettu, että vastakkainasettelu on median leipä. Tähän liittyy myös keskiarvoistamisen harha, siis että oletetaan että totuus on jossakin vastakkaisten käsitysten puolivälissä.

Esimerkkejä voi helposti keksiä lisää. Nämä kuolemansynnit taidetaan hiljaa hyväksyä ns. maan tapana, vaikka voidaan osoittaa, että ne ovat totuuden etsimisen ja demokratian kannalta ongelmallisia.

Siitä huolimatta, että tämäkin blogi vaiettaneen. Ja todettakoon vielä se, että tällä kirjoituksella ei yritetä puolustaa ns. valemedioita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

On ymmärrettävää etteivät syntiset kerro julkisesti synneistään, etenkään "kuoleman synneistään". Poliitikon vastuu on tunnettu mutta mikä lienee toimittajan vastuu?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

#1 Sentään hyvä tämä US:n alusta että saa julkaista tällaista. Päivälehtien palstakynnystä tuskin ylittäisi.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Ansiokkaaseen kirjoitukseen pikku korjaus. Kauhavalla ei tapahtunut koulusurmia vaan Kauhajoella.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Minua häiritsee eniten seuraavat asiat journalismissa eritoten tv.

- puolittaiset uutiset joista joutuu itse kaivamaan koko kuvan.

- objektiivisuuden illuusion ylläpito mitä varmaan vieläkin on. Kaikki ihmiset toimivat arvojensa, halujensa ja tavoitteidena ohjaamina. Kukaan ei kokonaan pääse niitä pakoon. Parempi vain avata ne yleisölle.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hyvä listaus.
Lisäisin listaan myös puutteelliset yleistiedot.

Tänään MTV3 uutisoi, että matkustajakoneeseen oli tullut outoa usvaa. Oudon usvan lähteeksi oli MTV3:n tulkinnan mukaan paljastunut lentokoneen varamoottori.
Siis varamoottori. Luitte oikein. WTF?
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/usva...

(auxiliary engine ei ole varamoottori, vaan moottori, jolla tuotetaan esimerkiksi koneen tarvitsema sähköenergia).

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

8 laudaturin ylioppilaat harvemmin journalisteiksi päätyvät?

Käyttäjän ristojkoivula kuva
Risto Koivula

YLE:n virheet, jotka ovat "Haagin luokkaa", ovat

a) Haistapaskantieteen toitottaminen

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/04/jihuu-...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/04/lahtee...

b) Oikeasta tieteestä vaikeneminen

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/09/tietee...

c) NATOn punaisena sillinä toimiminen, ikään kuin se valmistelisi täällä jotakin "tärkeää", vaikka se haluaa vain suunnata huomion tänne valmistellessaan sellaista jossakin muualla.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2016/08/emme-t...

Me oikeat tieteilijät tiedämme paremmin kuin toimttajanketkut ja -rentut.

d) Muiden tiedotusväliseiden toimittajakollegojen, jotka eivät ole ainkaan sen tyhmempiä, silmitön ja aiheeton vainoaminen:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005690670.html

" Ilja Janitskin ja Johan Bäckman samoille käräjille

... "

e) Firmakohtainen "oma" ulkopolotiikka, joka ulkomailla aiheellisesti mielletään valtion viralliseksi (ja tätä käytetäänkin myös ulkomailla YLE:n tuuttaman titeellisen haistapaskan esittämisessä "ainakin Suomessa valtiollisena", terroristinen ulkomaiden vaaleihin vaikuttaminen:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/08/terve-...

HALONEN, USA:N VAALIT - JA KEISARI HIROHITO!

https://yle.fi/uutiset/3-9224899

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset