Jukka Konttinen

Vesi-inferno?

Taloussanomat uutisoi, että pullotettujen vesien kysyntä on helteiden takia niin korkealla. että niitä ei pystytä toimittamaan riittävästi. ”Tilanne on aika kriittinen” – hypetetään otsikossa.

Tämä kuulostaa omituiselta sikäli, kun hanasta eli vesijohtovedestä saa tutkitusti  (UNESCO) puhdasta juotavaa koko ajan. Kuulemma ”paikallaan seisova vesi muuttuu nopeasti huonolaatuisemmaksi, sillä pienikin määrä bakteereja löytää seisovasta vedestä otollisen monistumispaikan. Tästä syystä johtuen pullotettu vesi, jonne aina livahtaa joukko bakteereja, on huonolaatuisempaa kuin juomakelpoinen vesijohtovesi.”

Ymmärrän jos pullotettujen vesien kysyntä on korkealla ulkona taajamista ts. kesämökkialueilla joissa voi olla huonolaatuisempi kaivo- tai järvivesi vaikkapa sinilevän takia. Mutta olen nähnyt paikallisissa marketeissakin tyhjiä hyllyjä pullotettujen vesien kohdalla.

Ehkä asia liittyy mielikuvaan, että ”lähdevesi” on jotenkin kategorisesti parempaa kuin vesijohtovesi. Vaikka faktat eivät näy tukevan sitä lainkaan, pullotettuna. Eli mökillekin lähtiessä riittänee, kun tankkaa astiansa vesijohtovedestä. Itse en ole ostanut kuplattomia vesiä kuin vahingossa, kun piti ostaa vissyä ja harmikseni huomannut erehdyksen.

Pohjavesien pinta on tosin alempana mikä luonnollista hellekaudesta johtuen, mutta tämä on tietysti eri asia. Kannattaa muistaa myös, että veden kiertokulun osalta maapallo on käsittääkseni aika suljettu systeemi. Samoin aineen kuten vesimolekyylien häviämättömyyden laki, siis silloin kun ei tapahdu ydinreaktioita tai vaikkapa veden dissosiaatiota.

Toki vesimolekyyli voi olla sitoutuneena sellaiseen paikkaan tai faasiin, ettei se auta janoisia. Tai se on liian likaista - tosin Suomessa vedenpuhdistus toiminee. Juuri näin dokumentin, jossa Saharan autiomaan koppiainen kondensoi vettä kropallaan aamukasteesta. Ilmastonmuutoskin huolehtii makean veden lisäyksestä, jäätiköiden sulamisena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mökkivaltaisen kuntani markettien seinustoilla on letkut joista mökkiläinen voi vapaasti täyttää vesiastiansa Suomen kolmanneksi kalleimmalla mutta ihan juotavalla vesijohtovedellä maksutta. Ylellisyyttä joka puuttuu valtaosasta maailman maista.

Tyhjää vesipulloa kannattaa kantaa mukana ja sen täyttäminen on useimmissa paikoissa helppoa, ilmaista ja tyhjä muovipullo on kevyt kantaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Totta, mutta kyllä noiden yleisten vessojen pesualtaat on kiusallisia kun niista saa vain sekoitettua vettä. Jokaisesta yleisestä vessasta pitäisi löytyä yksi perinteinen hana, josta voi täyttää sen vesipullon kylmällä vedellä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Panimotkaan eivät toki lähdevettä pullotukseen käytä, vaan ihan samaa hanavettä.

On sitten kokonaan makuasia, viitsiikö ja haluaako pullovedestä maksaa. Kylmää vettähän saa kätevästi hanasta, vesi kannuun ja kannu jääkaappiin, mukaan limeå t. sitrunaa. Hyvää, halpaa ja sammuttaa janon oivallisesti.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kuplat tuntuu suussa mukavilta kun ottaa kylmästä kivennäisvedestä ensipuraisun.
Vaan noista maustetuista vesistä en tykkää vaikka niitä marketeista löytyy.

Samoin isommista muovipulloista ne poreet karkaa kun korkki on aukaistu ja ennen pitkää vaikkei olisikaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...Suomen kolmanneksi kalleimmalla mutta ihan juotavalla vesijohtovedellä".
Mutta kun tuo kolmanneksi kalleinkin maksaa vain jotain 6 eur/m3, kun pullovesi maksaa 10-15.000 eur/m3. Joku silläkin hinnalla ilmeisesti ostaa, kun hyllyissä tyhjää on.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Saahan niitä kuplia ja poreita ihan itse kotonakin tehtyä vesijohtoveteen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos hikoilee vaikka sen verran kuin minä näillä helteillä, ei tavallinen vesi ole paras tankkausjuoma. Kivennäisvesi tarjoaa paremman vastineen suoloja sisältävälle hielle, ja hiilihappo saa lämmenneenkin veden maistumaan raikkaalta.

Ns. makuvedet aiheuttavat harmia hampaille, joten kirkas perusvissy on hyvä valinta.

Toimituksen poiminnat