Jukka Konttinen

Eroon roskapostista vai US profiilista?

Elisan palvelujen asiakkaana vuodesta miekka ja kypärä minulla on ollut sähköpostitili, joka on pikkuhiljaa ollut täyttymässä roskapostista. Ns. nigerialaiskirjeitä ei enää tule eikä juuri edes potenssilääke-mainoksia. Aurinkolaseja saisi edullisesti ja kryptovaluuttaa yritetään kaupata. Lainatarjouksia toisensa perään.

Päivä ei näköjään voisi alkaa ilman viestiä Kustaa Tuomiselta. Roskapostit näyttävät tulevan aivan asiallisilta henkilöiltä, kuten Kustaa Tuominen, Laura Joensuu, Antti Salminen ja vastaavat. Ja postien teksti on kohtuullisen korrektisti kirjoitettua suomea. Tämä on todennäköisesti siksi, etteivät roskapostisuodattimet havaitse viestiä.

Oma ryhmänsä ovat sinänsä asiallisen näköiset mainokset Finnkinolta, Finnairilta tai Prismasta. Lahjakorttien lunastuksia ja muita erikoistarjouksia. Kun näistä ilmoittaa ko. yritysten asiakaspalveluun, nämä ilmoittavat tehneensä rikosilmoituksia. Mutta mikään ei muutu – kansainvälisille roskapostittajille ei kai voi käytännössä mitään? Elisan roskapostisuotimen asentaminen ei auta. Ylläpidon vastineista voi todeta rivien välistä, etteivät hekään voi ongelmalle mitään.

Olen joka päivä tunnollisesti poistanut sen 20-40 viestiä roskakoriin. Kunnes tuli ilmoitus, että palvelin on täyttymässä – osta lisää levytilaa helposti! Kävin tutkimassa asiaa ja huomasin, ettei roskakori tyhjenekään itsestään. Siellä oli tuhansia roskaposteja, vanhimmat jostain vuodelta 2015. Eli päivittäinen roskalasti pitää tyhjentää itse, kahteen kertaan. Loistavaa asiakaspalvelua.

Vaihtoehdoksi ei jää kuin lopettaa sähköpostitili. Sitä olen valmistellut muutaman kuukauden, vaihtamalla kymmeniin netti-asiakastileihin yhteystiedoiksi toisen sähköpostiosoitteen. Mutta kaikkiin sepä ei onnistukaan. Koko tilin vankin osa näyttää olevan sähköpostiosoite – kaikki muut asiakastiedot pystyy vaihtamaan, mutta ei sitä.

Asiakastilin tietysti voi perustaa uuden, mutta mahdollisesti hyödylliset historiatiedot (entiset ostokset, bonuspisteet tms.) häviävät samalla. Jos taas jättää tiliin poistetun meiliosoitteen, niin sähköpostilinkin avulla tapahtuva vahvistus ei enää onnistu. Eli täysin ongelmitta tilien uusiminenkaan ei tapahdu. Kuten esimerkiksi juuri tämä Uuden Suomen blogitili. Jos jatkossa kirjoitukseni tulevat uudesta profiilista, se johtuu vain taistelustani roskapostia vastaan. Ei siis mistään trollaamisesta tai tilin panemisesta hyllylle ylläpidon toimesta. 

Eli puhelinnumeron, kotiosoitteen ja miksei nimen ja sukupuolenikin pystyn nettitilille sähköisesti vaihtamaan. Mutta en sähköpostiosoitteen. Osoittaa, minkälaista kömpelyyttä it-tekniikkaan edelleen sisältyy.

EDIT 17.12.2018 Sähköpostitilini sulkeminen tapahtui muutama kuukausi sitten. Oli suorastaan outoa, kun jokapäiväinen rutiini, roskan siivoaminen jäi pois. Ehkä suurin harmi asiasta on ollut, että vapaaehtoistyö-paikastani otettiin yhteyttä puhelimitse, että mikä on kun tulee viesteistä virheiilmoitus. Uuden Suomen uutiskirjeet tulevat uuteen meiliosoitteeseen, mutta jos blogin ylläpidosta otettaisiin yhteyttä sähköpostilla, niin viestit eivät tulisi perille. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tuttu juttu. Hankala juttu. Ei ylivoimainen. Ymmärrämme :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hotmailissa olen havainnut hyväksi käytännöksi, että kaikki uusi ja tuntematon sähköposti menee roskakoriin. Varsinaiselle saapuneiden osastolle tulee vain niiltä lähettäjiltä, joiden osoite on minulla kirjoissa. Roskapostilistaa jotuu toki vilaisemaan samalla kun katsoo sähköpostejaan, mutta roskiin ei tarvitse koskea, ellei näytä asialliselta viestiltä, jotka nostan saapuneiden listalle ja tarvittaessa kirjaan osoitteen rekisteriin. Hotmail (onko se Outlook nykyään?) hoitaa roskat pois roskapostilistalta n. kuukauden kuluttua.
Elisan järjestelmässä tämä toimiva asetusvaihtoehto ei ehkä ole mahdollinen?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Itse olen hiljattain lopettanut myös erään s-postitilin samasta syystä. Minulle kerrottiin ylläpidosta, että palvelunsa "elää mainoksista". Huomasin kyseisen tilin kohdalla olisi mahdollista asetuksista estää mainokset, mutta eston jälkeen menikin sitten tilini ns. tilttiin. En päässyt enää kirjautumaan tilille, kun salasanankaan vaihtaminen ei enää onnistunut varayhteystietojen kadottua.

Kummallista tässä on se, että kaksi muuta tiliä toimii ilman roskapostia ja spämmiä. Varsin tuttua ovat nuo suomalaisilla nimillä tulleet postit ja kuitenkin lähtömaat olivat yleisimmin Saksa, Tanska, UK. Kaikkiin ei edes suodatinista tehonnut vaan aina tuli uutta "tavaraa".

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Samoin työsähköpostista pysyy spam pois aika tehokkaasti. Jokunen kiinalainen yritys kaupittelee roinaa silloin tällöin aloittaen "Dear executive" tai jotain.

Eli onko meidän ylläpidossa henkilö, joka käsin valkkaa roskaa pois? Tuskin. Kyseessä täytyy olla vain, että automaattisiin roskanpoistajiin on panostettu.

Esimerkiksi lause "I hope this Email finds you well" tai "Dear Sir" voisi olla hyvä spam-signaali.

Elisan ratkaisu on vain myydä lisää levytilaa? Tai muita tehottomia maksullisia lisäpalveluja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jukka, minulla ei ollut elisan s-posti vaan paljon porua keskustelualustastaan saanut palveluntuottajan s-posti.

Elisan palveluja olen itse arvostellut muutoin. Varsinkin juuri asiakaspalveluja.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #5

Sosiaalisen median palveluissa aivopesun kestoaihe näyttää olevan, että asiakkaat tykkäävät mainoksista ja haluavat niitä koko ajan lisää. Tyyliin "Kerro meille miten voisimme näyttää sinua enemmän kiinnostavia mainoksia".

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Riippuu tietysti minkätyyppistä bisnestä sähköpostillasi teet.
Voitko käyttä listoja? Valkoiseen listaan osoitekirjasi, mustaan roskiin menevät ja muut harmaaseen.

Tiettyjen talojen mainospostit voi ohjata omiin kansioihin ja liputtaa luetuiksi. Niitä tarjouksia voi sitten tarvittaessa selailla.

Spämmikansiota voi automaagisesti tyhjennellä - esim > 1kk menee bittitaivaaseen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Voisitko konsultoida Elisa Viihde-paketin ylläpitoa. :) Tai Huawein sovellusten. Ainakaan Huawein Androidin sähköposti-sovelluksilla tällaisia kansiointeja ei voi tehdä. Ehkä Gmaililla onnistuu, mutta käytän toista appia.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Juurikaan tietoa älyluureista mutta eiköhän esim BlueMail appista löydy filtterit?

[Edit]
Tietokoneeseen valikoimaa riittää, esimerkiksi Thunderbird.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Tämä ei ole mainos.

Vaihda kuitenkin sähköpostisi Googlen palvelimelle. GMailissa on talon puolesta tehokkaat roskapostisuodattimet ja saat käyttöösi 5GB ilmaista tallennustilaa sähköposteille.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sähköpostiosoitteen (nimen) keksimiseen Google-mailissa kuluu melko paljon aikaa ja tupakkaa. Asiakkaita on luokkaa miljardi, joten jopa älyttömät öosachadöhfAÖDH@gmail.com osoitteet ovat usein jo varattuina.

Ei muuta kuin tsemppiä osoitteen keksimiselle, ellet sitten halua persoonatonta kokka.junttinen@gmail.com tai tai jukka.konttinen666@gmail.com tai vastaavaa osoitetta. (nekin jo todennäköisesti varattu)

Toimituksen poiminnat