Jukka Konttinen

Kysymys Eduskuntaan pyrkiville

Kysymys, johon kaikki Eduskuntaan pyrkivät voisivat haastatteluissa vastata, kuuluu, että mitä henkilökohtaisia elämänmuutoksia olet tehnyt tai olet valmis tekemään ilmastonmuutoksen vaikutusten estämiseksi?

Vastaukseksi ei kelpaa, että pyrkii vaikuttamaan niin, että JOTKUT MUUT tekevät jotain.

Esimerkin voima on iso ja pelkään, etteivät valituiksi tulleet ole valmis tinkimään elintasostaan yhtä prosenttiakaan asian hyväksi.

Vaan tietäähän sen. Vastaus on syvä hiljaisuus, vaikeneminen. Itse asiassa, jos vihreitä arvoja kannattavat jossain ovat suoraselkäisiä, niin some-keskustelujen perusteella he ovat konkreettisesti tehneet tai tekevät asialle jotain henkilökohtaisesti. Mutta mikä on sitten riittävää?

Pahoin pelkään, että ilmastonmuutoksella pelottelu on vain yksi keino ihmisapinan ikiaikaisen tarpeen toteuttamiseksi, eli kamppailuun resursseista. Poliittiseen valtaan pyrkimiseen.

Keskinäinen kamppailu resursseista ja vallasta on ajanut ihmiskunnan tähän tilanteeseen.

Että älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä opetan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuo kysely on vähän tyhmää. Mitä vastaat sellaiselle ihmiselle, joka sanoo, että pyrkiessään eduskuntaan hän tekee itsemurhan, niin hänen hiilijalanjälkensä olisi huomattavasti lähellä 0 ja lannoittaa maan 100%?

Ei noin voi ruveta kyselemään. Esimerkiksi ydinvoimakysymyksissä modulaariset pienreaktorit ovat yksi tapa ratkaista merkittävästi sen, että päästöt pienentyvät ja ongelma siihen on, ettei ole lainsäädännöissä valmiina niitä asioita varten.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Juu, pienydinreaktorit "kahden vuoden päästä".
https://yle.fi/uutiset/3-10712860

Ja lehmätkin lentäisi... Kyllähän tuollaisia laitoksia pitää ensin saada pystyyn ja käyttää muutaman vuoden turvallisesti vailla lastentauteja että voidaan edes harkita niiden tilaamista Suomeen. Samoin kuin kaikki infran rakentaminen (raaka-aine, ydinjätteen käsittely,...), sosiaalinen hyväksyttävyys jne.
Ainakin 10 vuotta on realistisempi skenaario.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kysymyksenasettelu on ongelmallinen. Parempi olisi kysyä henkilökohtaisen elämäntavan rasittavuutta ilmaston kannalta ja valmiuksia muutokseen.

Esimerkiksi itse olen autoton, lapseton, lemmikkieläimetön, mökitön ja varsin vähän kuluttava. Hiilijalanjälkeni on alle puolet suomalaisten keskimääräisestä ja sitä se on ollut miltei koko elämäni. Ja silti elän ihan mukavaa elämää. Mutta olennaista on huomata, etten ole päätynyt tähän tasoon muutosten kautta, vaan kyse on enemmän tai vähemmän pysyvä olotila joka johtuu omista jo varsin nuorena tekemistäni arvovalinnoista. Kysymysmuotoilullasi tavallaan oletat, että hyvä ihminen on sellainen joka on elänyt leveästi mutta on sittemmin tullut synnintuntoon.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

"Parempi olisi kysyä henkilökohtaisen elämäntavan rasittavuutta ilmaston kannalta ja valmiuksia muutokseen."

Voisi olla parempi, jäsennellympi tapa.

"Kysymysmuotoilullasi tavallaan oletat, että hyvä ihminen on sellainen joka on elänyt leveästi mutta on sittemmin tullut synnintuntoon."

Käsitykseni mukaan ainakin medioissa patsastelevat ihmiset ovat tällaisia. Lähtköhtaisesti hyväosaisia, keski- tai eliittiluokkaisesta elämäntyylistä politiikkaan ponnistavia. Ja sen elämäntyylinsä Eduskunnassa säilyttämään aikovia.

Että tehkää te toiset, me heilutamme ruoskaa. Tai kuten Matti Virtanen kirjassaan Ilmastopaniikki toteaa, että me olemme tehneet syntiä ja tarvitsemme parannuksen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Suomen vihreimmälle kaupungille" ehdotetaan että rakentavat tuulivoimaloita joilla lämmittää talonsa. Siis Pohjanmaalle ja Lappiin, ei tietty vihreään kaupunkiin.

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/h...?

Vastaus kysymykseen on: "Olisin valmis pilaamaan muiden maisemat ja elämisen ehdot".

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tuulivoima on toimivaa tekniikkaa, mutta sen kapasiteetin rajallisuus on vaikea poliitikonkin mieltää. Kun rakennettu tuulivoima ilmoitetaan nimelliskapasiteetin mukaan, josta Wattitunteina saadaan noin kolmasosa. Ja silloin kun ei tarvita. Eli sääriippuvainen luonne joka vaatii sähkön varastointia. Kysymys, johon toistaiseksi ei ole taloudellisesti realistista ison mittakaavan ratkaisua löytynyt.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Peloittelua ilman mitään näyttöä pelottelun aiheesta. Siis mainitsemaasi apinoiden tappelua resursseista toistaiseksi melko vähäisellä ihmisveren vuodatuksella. Mutta kyllä se siitä piristyy, kun väkimäärä sen kuin kasvaa.

Toimituksen poiminnat